Udskældte metalhofter kan få comeback

De metalhofter, som ortopædkirurgerne helt er stoppet med at bruge, kan gøre revanche på markedet. Danske forskere har kortlagt problemerne og fundet ud af, at hofterne gavner specifikke patienter.
Foto: Julia Freeman-Woolpert / Stcok.Xchng
Foto: Julia Freeman-Woolpert / Stcok.Xchng

Skandalehofteimplantatet ASR fik Dansk Ortopædisk Selskab til helt at droppe brugen af metal-hofter. Men hofteproducenterne kan måske finde en kattelem til at få opereret hofterne ind i danske patienter alligevel. For nogle patienter er den type nemlig de bedste.

Ny forskning, som Aalborg Universitet i samarbejde med Oxford University, indikerer, hvad der egentligt forårsager problemet med metal-mod-metal-hofter.

”Det, vores resultater indikerer, er, at de personer, som har fået sat implantatet en smule skævt i, er et problem,” siger Michael Skipper Andersen, lektor ved Aalborg Universitet. 

Slider metallet af

Forskerne har fundet ud af, at der er sammenhæng med, hvor skævt metalimplantatet sidder, og hvor mange metal-ioner, patienten har i blodet.  Ved hjælp af modeller har de fundet ud af, at de patienter, som har forhøjede mængder metal ioner i blodet også er dem, hvor hoftereaktionskraften ligger tættest kanten af hofteskålen, og at de derfor slider mere på kanten af implantatet.

Og det kan være godt nyt for hoftepatienter og for producenter af metalhofter.

”Der er nogle helt åbenlyse fordele ved de her kunstige metalhofter. De holder længere end plasticimplantater, hvis patienten kan tåle det,” siger Michael Skipper Andersen og fortsætter:

”Man kan håbe på, at vi kan komme frem til, at man stadig kan bruge de her metalimplantater. At vi kan bibringe til at forstå, hvilke patienter det er okay at sætte de her implantater i, og hvem det ikke er okay for.”

Brug for bedre teknologi

Han er i øjeblikket ved at skrive en videnskabelig artikel om forskningen. Datasættet for undersøgelsen er småt - 14 patienter er undersøgt - men planen er at lave et udvidet forsøg. Der kan dog gå nogle år, før den endelige forskning er på plads, fortæller Michael Skipper Andersen.

Patientforsikringen har modtaget 53 klager fra patienter, der har fået indopereret de metal-on-metal-hofteproteser, der er blevet kaldt tilbage. Nu har 13 af patienterne fået erstatning for "svie og smerte som følge af smertegener fra hofteprotesen og eventuel reoperation," skriver Patientforsikringen på sin hjemmeside. Samlet har Patientforsikringen tildelt erstatninger for ca. 800.000 kr.

Michael Skipper Andersen efterlyser bedre teknologi til hofteimplantater, så der patienterne kan få nogle langtidsholdbare løsninger.

"Vi er nødt til at forstå det bedre og få lavet levetiden bedre, for de er korte nok som det allerede er," siger han.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også