MedWatch

Skandale medfører krav om strammere medicoregler

Efter det er kommet frem, at omkring 600 danske patienter har fået indopereret en skadelig hofteprotese, vil både EU og danske politikere sætte fokus på at stramme reglerne for medicinsk udstyr.

Foto: John Dalli, EU's sundhedkommissær - EU/PR

Reglerne er ikke stramme nok for medicinsk udstyr, der bliver indopereret i patienter, og det vil både EU og danske politikere gøre noget ved.

”Vi kan se nogle fejl i systemet og ønsker at stramme op på kontrollen og forbedre sikkerheden for patienterne,” siger EU's sundhedskommissær, John Dalli, til DR Nyheder.

Ødelægger væv og knogler

DR Nyheder har kunnet afsløre, at op imod 618 danskere siden 2005 har fået indopereret en kunstig hofte af mærket ASR fra den amerikanske producent DePuy. Hvad mange af dem ikke ved er, at firmaet helt tilbage i august 2010 trak protesen fra markedet. Den kunstige hofte går løs og udskiller små metalpartikler, der kan ødelægge væv og knogler.

De seneste syv år har 93.000 mennesker på verdensplan fået hofteprotesen.

Centralt register

Derfor ønsker sundhedskommissæren at oprette et centralt register i EU. Her kan fejlene indrapporteres, så for eksempel dårlige hofteproteser hurtigt kan trækkes tilbage. Danske politikere vil bruge det danske formandskab til at øge patientsikkerheden.

”Vi har i øjeblikket formandskabet i EU. Det skal vi bruge til at sikre, at medicinsk udstyr bliver testet ordentligt, inden det bliver sat ind i mennesker,”  siger Dansk Folkepartis sundhedsordfører, Liselott Blixt, til DR Nyheder.

SF's sundhedsordfører, Jonas Dahl, peger på, at regeringen vil kæmpe for endnu større sikkerhed for patienterne.

”Det kan både være bedre kliniske forsøg, bedre markedsføring eller mere kontrol med produkterne. Men det helt afgørende er, at vi får nogle fælles retningslinjer i EU,” siger Jonas Dahl.

Mere fra MedWatch

Finansdirektør i ALK stopper

ALK’s finansdirektør, Søren Jelert, har valgt at fratræde sin stilling. Han ventes at forlade posten ved udgangen af maj næste år.

Læs også

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier