MedWatch

Coloplast har flyttet vigtig produktion til land på EU's observationsliste over skattely

Coloplast har foreløbig investeret en halv mia. kr. i etablering af to fabrikker i Costa Rica, som ifølge EU ligger på grænsen til at fungere som skattely. Coloplast afviser, at det er afgørende, da medicovirksomheden kan have aktiviteter i alle lande, hvor den åbent kan lægge sine tal frem. Det ønsker Coloplast bare ikke at gøre for Costa Rica.

Coloplasts fabrik i Costa Rica åbnede i september, og medicselskabet er i fuld gang med at opføre en tilsvarende ved siden af, som forventes at stå klar næste år. | Foto: Coloplast/PR

Coloplast er i fuld gang med at opbygge et gigantisk produktionsanlæg i det mellemamerikanske land Costa Rica, der er på EU's observationsliste over skattely rundt om i verden.

Coloplasts regnskabsdirektør Henrik Deneke fastslår, at selskabet ifølge sin kommercielle politik kan være engageret hvor som helst på kloden, den måtte have interesse og samtidig åbent kan lægge sine tal og regnskaber frem.

Det ønsker han bare ikke at gøre, når det kommer til spørgsmålet om Coloplasts skatteforhold og betalinger i Costa Rica.

Regnskabsdirektøren forklarer, at de nye skatteoplysninger, som Coloplast offentliggjorde fornylig i forbindelse med sit årsregnskab, alene følger de krav, der er på vej i et EU-direktiv. Derfor opgør Coloplast kun skattebetalinger i de EU-lande, som virksomheden opererer i.

"Costa Rica indgår selvsagt ikke som et af disse lande," siger Henrik Deneke til MedWatch.

Ønske om gennemsigtige skattebetalinger

Coloplast har opkøbt et frodigt område på 100.000 kvm i Costa Rica, hvor virksomheden opfører to store fabriksanlæg. Den ene fabrik satte maskinerne i gang i september, mens den anden forventes at åbne dørene i anden halvdel af 2022.

Coloplasts direktion traf beslutningen om at bygge de to nye fabrikker i Costa Rica, før det mellemamerikanske land kom i EU’s søgelys i oktober, og den danske virksomhed har indtil videre kastet en halv mia. kr. efter de to fabriksanlæg.

"Det er klart defineret i vores skattepolitik, at vores tilstedeværelse skal have et kommercielt og værdimæssigt formål – hvad angår sidstnævnte så handler det om at hjælpe mennesker i så mange lande som muligt. Det vælger vi at gøre på en måde, hvor vi er transparente i forhold til vores aktiviteter i de pågældende lande, og hvor vi naturligvis betaler den skat, som vi skal, hvor vi skal," forklarer Henrik Deneke, der understreger, at virksomheden dermed ikke har en politik om at holde sig ude af lande, som står på hverken EU’s grå eller sorte liste.

"Vi ved, at der i alle lande er mennesker, der lever med intime, kroniske lidelser, der har behov for vores hjælp. Det er derfor, vi er her; for at hjælpe dem. Det forsøger vi at gøre på den bedst mulige måde under hensyntagen til de givne forhold – eksempelvis i lande der er på EU’s sorte og grå liste," fortæller regnskabsdirektøren.

Lande på EU's grå liste over skattely har et år til at rette op på en række forhold for at undgå at komme på sortlisten næste år.

Risiko for dobbelt beskatning

Regnskabsdirektøren påpeger, at virksomheder kan miste sine fradragsrettigheder i et land, hvis det kommer på EU’s sorte liste over skattely, og at det i sagens natur kan påvirke Coloplasts kommercielle interesser i landet. Det betyder dog ifølge Henrik Deneke ikke, at Coloplast nødvendigvis ville flytte allerede etablerede substantielle aktiviteter i landet, men mere at virksomheden kunne være tilbageholdende med at oprette nye aktiviteter i en opstartsfase.

Vores tilgang til Costa Rica er den samme som til alle andre lande. Vi er transparente omkring vores aktiviteter og betaler den skat, vi skal, hvilket vi mener er med til at bidrage til udviklingen i landet.

Henrik Deneke, regnskabsdirektør i Coloplast.

Netop Costa Rica var ikke på EU’s grå skattely-listeliste, da Coloplast åbnede sit produktionsselskab i landet, og Henrik Deneke forklarer, at det ikke er afgørende for selskabet, hvis Costa Rica ikke formår at ryge af listen igen.

”Vores tilgang til Costa Rica er den samme som til alle andre lande. Vi er transparente omkring vores aktiviteter og betaler den skat, vi skal, hvilket vi mener er med til at bidrage til udviklingen i landet,” siger regnskabsdirektøren.

Oplysningspligt på vej

Coloplast offentliggjorde i forbindelse med selskabets årsregnskab en række skatteforhold i EU for at tage hul på den oplysningspligt, som EU vil kræve af større internationale selskaber med en årlig omsætning på over 750 millioner euro fra 2023. De vil blive tvunget til at oplyse, hvor meget skat de betaler i EU’s 27 medlemslande, og hvor meget de betaler i lande på EU’s sorte liste over skattely.

Til MedWatch oplyser Coloplast, at selskabet i dag hverken har ansatte eller skattepligtige aktiviteter i lande, som er på EU’s sorte liste over definerede skattely-lande. Men Coloplast har ud over Costa Rica også aktiviteter i Hong Kong og Tyrkiet, der også er på EU’s grå liste over skattely.

Virksomheden forventer dog, at alle de lande på listen, som selskabet er involveret i, lever op til deres forpligtelser og derfor vil være fjernet fra listen, når EU-direktivet træder i kraft.

Frygtet risiko afløst af opbakning

Coloplast har tidligere været skeptisk over for at give en større indsigt i virksomhedens lokale skatteforhold, hvor bestyrelsesformand Lars Rasmussen mente, at det ville stille selskabet dårligere konkurrencemæssigt. Den holdning blev dog lagt på hylden i forbindelse med Coloplasts regnskab for tredje kvartal, hvor selskabet lovede at give flere lokale skattedetaljer i selve årsregnskabet.

Ifølge Coloplasts finansdirektør Anders Lonning-Skovgaard har presset for mere gennemsigtighed fra omverdenen været med til at få selskabet til at ændre holdning.

Blandet andet har flere pensionsselskaber med store aktieposter i Coloplast lagt pres på virksomheden ved at efterspørge transparens i skattebetalingerne.

”Coloplast har anvendt et rapporteringsomfang, der sikrer øget gennemsigtighed ud fra Coloplasts specifikke forhold, samtidig med at der tages hensyn til den nyligt vedtagne fremtidige forpligtelse til EU-rapportering,” skriver virksomheden i oplysningerne om skattebetalingerne.

Gør det virksomheden mere sårbar, som I tidligere var bange for, når I nu opgør skattebetalingerne mere præcist?

”Det synes jeg ikke. Vi har jo altid talt til, at godt 80 pct. af vores skattebetaling er ud af Danmark, og det ændrer det ikke ved. Nu kan man se i skattebetalings-oversigten, hvor meget der blev betalt per land inden for EU. Det giver bare lidt mere transparens omkring, hvor vores skattebetaling ligger henne uden for Danmark,” fortæller Anders Lonning-Skovgaard.

Kunne I så ikke have gjort det for lang tid siden?

”Nu valgte vi at gøre det i forbindelse med dette års regnskab, og det har vi så gjort. Jeg har jo altid stået inde for vores måde at håndtere skat på, og nu giver vi lidt flere detaljer om, hvor vi betaler skatten, og vi har så valgt at offentliggøre det i år,” fortæller finansdirektøren.

Coloplast oplyser, at selskabet har betalt 851 mio. kr. i skat i Danmark i det seneste regnskabsår ud af en samlet skattebetaling i EU på 1,04 mia. kr., hvilket svarer til 82 pct. af den samlede skat i EU og 57 pct. af den samlede skattebetaling for den globale koncern. Forholdet mellem skattebetalingen i Danmark og den globale beskatning er påvirket af en ekstraordinær beskatning i USA, da Coloplast har købt Nine Continents Medical og overført både viden og patenter til moderselskabet i Danmark.

Coloplasts nye skattedetaljer viser enorme nationale forskelle - Danmark blandt de laveste skatteopkrævere

Coloplast dropper tidligere skepsis og vil oplyse nationale skattebetalinger

Coloplast åbner ny fabrik i Costa Rica 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier