MedWatch

Medicinalselskab lukker amerikansk opioid-sag med trecifret millionbeløb

Irske Mallinckrodt har valgt at lukke en sag om udbredelsen af det omstridte smertemiddel opioider med det amerikanske justitsministerium ved at indgå et trecifret millionforlig.

Foto: Colourbox

De amerikanske myndigheder helmer ikke i kampen mod den opioid-epidemi, som flere mener hærger i USA. Også irske Mallinckrodt, der er en af de største producenter af generisk oxycodone som tilhører opioidklassen, har været under anklage for at medvirke til udbredelsen af det smertestillende lægemiddel.

Det skriver Reuters.

Men medicinalselskabet har fået lagt låg på sagen ved at indgå et forlig til 35 mio. dollars, 228,21 mio. kr.

Ifølge anklagerne fra det amerikanske justitsministerium har Mallinckrodt undladt at indrapportere ”mistænkelige ordrer.”

”Mallinckrodts handlinger og udeladelser har dannet et led i forsyningskæden, der har resulteret i, at millioner af oxycodon-piller er blevet solgt på gaden,” udtaler den amerikanske justitsminister Jeff Sessions i en meddelelse.

Justitsministeren tilføjer, at forliget sender et klart signal til andre medicinalselskaber om, at departementet vil søge at holde dem ansvarlige for deres handlinger midt i en national opioidafhængighedsepidemi.

Forlig er ikke det samme som skyld

Mallinckrodt fastholder, at beskyldningerne er grundløse, og at forliget ikke skal ses som en erkendelse af skyld. Derimod har man valgt at forlige sagen for at ”eliminere den usikkerhed, distraktion og omkostninger der er ved retssager, og at lade virksomheden fokusere på at imødekomme de vigtige behov for patienter og kunder.”

Sagen med Mallinckrodt er bare den seneste i en række sager mod producenter af opioidmidler. Indtil videre har tre amerikanske delstater sagsøgt blandt andet Purdue, Johnson & Johnson, Teva og Endo, med anklager om at have tilbageholdt information om risikoen for afhængighed ved brug af opioider. De amerikanske lægemiddelmyndigheder, FDA, har også blandet sig, og opfordrede blandt andet Endo til at trække dets Opana ER tilbage. Det ønske valgte Endo at efterkomme for under en uge siden.

Opioidforbruget har været stærkt stigende i USA. Ifølge National Center for Health Statistics døde næsten 35.000 amerikanere i 2015 af en opioid-overdosis. I 2005 lå det antal på cirka 15.000 personer.

Endo trækker omstridt smertemedicin tilbage

Endnu en delstat melder sig under opioidfanerne

FDA blander sig i opioidkamp

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier