MedWatch

Endo trækker omstridt smertemedicin tilbage

Medicinalselskabet Endo er sammen med flere andre selskaber under anklage for at have startet en regulær opioid-epidemi i USA. Nu har selskabet valgt at trække dets smertemiddel tilbage.

Foto: Colourbox

En opfordring om at trække et omstridt smertemiddel i klassen opioider tilbage fra markedet har nu båret frugt. Hvert fald, hvis man ser det fra de amerikanske lægemiddelmyndigheder FDA’s side.

I starten af juni bad FDA det amerikanske medicinalselskab Endo om at trække sit smertemiddel Opana ER tilbage. Opana ER blev ellers godkendt helt tilbage i 2006 og en reformuleret version blev introduceret i 2012. Anmodningen om tilbagetrækning af opioid-midlet kom efter et panel i marts ikke kunne se, at fordelene ved Opana ER kunne opveje de risici, der er ved lægemidlet.

FDA blander sig i opioidkamp

Og nu har Endo ifølge Reuters indvilliget i at følge opfordringen. Opana ER omsatte i 2016 for 159 mio. dollars, hvilket er mindre end 5 pct. af selskabet overordnede omsætning.

Endo er ligesom flere andre selskaber, der sælger opioid-smertemedicin, under heftig beskydning i USA for at have startet en regulær epidemi. Flere delstater er begyndt at sagsøge selskaberne med anklager om bevidst at have nedtonet de risici, der følger med opioidmidler som eksempelvis afhængighed.

Opioidforbruget har været stærkt stigende i USA. Det var blandt andet opioider (fentanyl), som tog livet af musikeren Prince sidste år. Ifølge National Center for Health Statistics døde næsten 35.000 amerikanere i 2015 af en opioid-overdosis. I 2005 lå det antal på cirka 15.000 personer.

Endnu en delstat melder sig under opioidfanerne

Medicinalselskaber ramt af nyt søgsmål for opioid-epidemi

Anklage: Medicinalselskaber skyld i opioid-epidemi

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere

Se flere

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier