Medicinalselskaber ramt af nyt søgsmål for opioid-epidemi

Endnu en amerikansk delstat har sendt et søgsmål af sted til flere store medicinalselskaber for at være skyld i den opioid-epidemi, man oplever i USA.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Den omstridte smertemedicin opioider er endnu engang kommet under juridisk beskydning. Denne gang er det delstaten Ohio, der har sendt et søgsmål af sted mod en række medicinalselskaber for deres rolle i den opioid-epidemi, man har oplevet i USA gennem de seneste år, skriver Fiercepharma.

Det er medicinalselskaberne Teva, Allergan, Johnson & Johnson, Purdue og Endo, der nu kan føje endnu et søgsmål til bunken. For kun to uger siden fik de samme selskaber – på nær Allergan – et lignende søgsmål fra Orange County, New York.

 Anklage: Medicinalselskaber skyld i opioid-epidemi 

I Ohio er opioid-overdosis angiveligt blevet den største årsag til utilsigtede dødsfald. Derfor har statsadvokaten Miek DeWine nu anklaget de førnævnte medicinalselskaber for ”svigagtig markedsføring” af det smertestillende middel.

I det 101-siders lange anklageskrift lyder det blandt andet, at medicinalselskaberne individuelt og sammen har overtrådt markedsføringsreglerne og ”hjulpet til med at slippe en opioid-epidemi løs”, som har haft ”vidtrækkende økonomiske, sociale og dødelige konsekvenser” i staten.

Ohio beder om tilbagebetaling og erstatning i form af såkaldt ”punitive damages,” samt en ordre om at selskaberne stopper den ulovlige promovering.

Fra J&J lyder det, at anklagerne både er juridisk og faktuelt ubegrundede. Hos Purdue deler man bekymringerne om opioidkrisen og melder sig klar til at ”samarbejde om at finde en løsning." Teva er ikke klar til at kommentere sagen, mens man hos Endo ikke vil kommentere en verserende sag. Allergan har også over for Fiercepharma afslået at kommentere sagen

Opioidmisbruget har været stærkt stigende i USA. Det var blandt andet opioider (fentanyl), som tog livet af musikeren Prince sidste år. Ifølge National Center for Health Statistics døde næsten 35.000 amerikanere i 2015 af en opioid-overdosis. I 2005 lå det antal på cirka 15.000 personer.

 Svenskere sagsøger Actavis for patentkrænkelse

 Medicinalselskaber tjener stort på opioder 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også