Endnu en delstat melder sig under opioidfanerne

Anklager om medskyld i en decideret opioidepidemi i USA fortsætter med at klæbe til flere store medicinalselskaber, og nu har endnu en delstat valgt at sende et søgsmål afsted mod selskaberne for blandt andet at have løjet om risici ved de omdiskuterede smertemidler.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Som den tredje amerikanske delstat i rækken har Missouri nu valgt at sende et søgsmål af sted til flere store medicinalselskaber.

Anklagen; selskaberne har bevidst nedtonet eller løjet om de risici, der følger med smertemidlet opioider, og nu hærger en decideret afhængighedsepidemi i USA.

Ifølge Reuters er det denne gang Purdue Pharma, Johnson & Johnson og Endo, der er under anklage.

Rigsadvokaten i Missouri, Josh Hawley, mener, at de tre selskaber har været fuldt ud bekendte med, at opioider er afhængighedsskabende og potentielt livsfarlige, men at de alligevel har ført en bevidst svindelkampagne for at overbevise læger i Missouri og forbrugere om det modsatte.

Til en pressekonference uddybede Josh Hawley:

”De brugte falske organisationer og falsk forskning; de brugte svigagtig reklame og vildledende handelspraksis. Og de løj gentagne gange om de sande risici ved de lægemidler, de solgte,” lød det.

Missouri søger flere hundrede millioner dollars i erstatning og civile sanktioner.

FDA blander sig

Det var Orange County, New York, der tilbage i maj åbnede ballet ved at sagsøge Purdue Pharma, Johnson & Johnson, Teva og Endo. Dernæst fulgte et søgsmål fra Ohio mod Teva, Allergan, Johnson & Johnson, Purdue og Endo.

 Anklage: Medicinalselskaber skyld i opioid-epidemi 

 Medicinalselskaber ramt af nyt søgsmål for opioid-epidemi 

Fra J&J’s Janssen lyder kommentaren til det seneste søgsmål, at selskabet har handlet korrekt, og at dets smertestillende lægemidler er godkendt af FDA. Hos Purdue afviserne man anklagerne, men deler bekymringerne om opioidkrisen og melder sig klar til at ”samarbejde om at finde en løsning."

Endo har ikke ønsket at kommentere søgsmålet.

For et par uger siden blandede FDA sig i opioidkampen, hvor de for første gang bad et selskab om at trække et opioidprodukt tilbage. Det drejede sig om Endos smertemedicin Opana ER.

Opioidmisbruget har været stærkt stigende i USA. Det var blandt andet opioider (fentanyl), som tog livet af musikeren Prince sidste år. Ifølge National Center for Health Statistics døde næsten 35.000 amerikanere i 2015 af en opioid-overdosis. I 2005 lå det antal på cirka 15.000 personer.

 FDA blander sig i opioidkamp

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også