Skæbnedag falder snart for Lundbeck

Medicinalkoncernen Lundbeck har nu fået sat dato på, hvornår selskabet får en afgørelse på anken af den 700 mio. kr. store bøde, som selskabet blev idømt af EU-Kommissionen.
Foto: Jyllands-Posten
Foto: Jyllands-Posten

"Vi er forundrede og skuffede over, at EU-Kommissionen har nået denne fejlagtige afgørelse, som vi er aldeles uenige i, og derfor er det vores intention at appellere."

Sådan lød det fra daværende Lundbeck-topchef Ulf Wiinberg tilbage i sommeren 2013, da selskabet netop var blevet idømt en 700 mio. kr. stor bøde af EU-Kommissionen for at have indgået aftaler med fire generiske konkurrenter omkring depressionsmidlet citalopram, der begrænsede konkurrenceadfærden.

 Lundbeck idømt kæmpebøde 

Sidenhen ankede Lundbeck ganske rigtigt afgørelsen med det formål at få beslutningen annulleret og/eller bøden nedsat, og nu – i forbindelse med halvårsregnskabet – kan selskabet sætte en dato på afgørelsen af ankesagen.

 Lundbeck opjusterer for andet kvartal i træk 

"Datoen for retsmødet for domsafsigelsen er nu sat til den 8. september 14:30 CET. Dommen vil blive afsagt i en retssal i EU-Domstolen (Kirchberg, Luxembourg)," skriver selskabet således kortfattet i regnskabet.

En bunke dollars

Sagens kerne er forligsaftaler, såkaldte ”settlement agreements”, med fire producenter af kopilægemidler. Sagen mod Lundbeck bunder i en større undersøgelse af lægemiddelindustrien, som EU-Kommissionen gennemførte i 2008. I 2010 påbegyndte kommissionen en formel undersøgelse af Lundbeck, og i 2012 modtog Lundbeck en såkaldt klagepunktsmeddelelse vedrørende disse ”settlement agreements”. 19. juni 2013 modtager Lundbeck så kommissionens afgørelse om, at disse aftaler begrænsede konkurrencen.

"Interne dokumenter henviser til en "klub", hvor "en bunke $$$" skulle deles mellem deltagerne. Lundbeck betalte væsentlige beløb, købte kopiproducenternes varelager kun for at destruere dem og tilbød garanteret profit i en distributionsaftale," beskrev EU-Kommissionen forløbet i sin tid ifølge Ritzau Finans.

Uforstående direktør

Det er en fremstilling, som Lundbeck har været lodret uenig i fra begyndelsen, og som selskabet altså også valgte at appellere.

 Lundbeck-direktør: ”Helt ærligt – jeg forstår det ikke”

"Det var jo de aftaler, de kiggede på dengang. Altså både de danske konkurrencemyndigheder og EU-Kommissionen. Man kan læse i dem, hvad de dækker, hvor mange penge der er blevet betalt etc. Der er jo ikke kommet noget nyt. De havde hele grundlaget for at træffe en afgørelse dengang, og der mente de jo ikke, der var grundlag for at starte en sag. Nu her så mange år senere sidder de så med det absolut samme grundlag, og de har absolut ændret mening. Så kan man ikke andet end at ligne et stort spørgsmålstegn. Helt ærligt – jeg forstår det ikke,” sagde Mette Carlstedt, daværende juridisk direktør i Lundbeck, i september 2013 til MedWatch.

EU’s daværende konkurrencekommissær, Joaquín Almunia, havde dog ikke overraskende en klar forventning om sejr, når bøden skal behandles ved EU-Domstolen.

 EU-kommissær: Vi står stærkt mod Lundbeck

"Parterne har retten til at appellere, og sagen går til retten, og vores jurister vil forklare vores argumenter. Og generelt vinder vi sagerne. Man kan ikke vinde 100 pct. af den slags diskussioner, men jeg er ret sikker på at få opbakning af domstolene," sagde han til Jyllands-Posten i februar 2014.

 Lundbeck har betalt konkurrenter for at holde sig væk

 Lundbeck eller EU-Kommissionen lyver

 Det koster Lundbecks ankesag

 EU klar til kamp mod Lundbeck

 Lundbeck anker EU's millionbøde

 Rekordbøde til Lundbeck er blot begyndelsen

 Analytiker: Bøden virker voldsom

 Lundbeck idømt kæmpebøde

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også