MedWatch

Analytiker: Bøden virker voldsom

Ifølge Sydbank-analytiker Søren Løntoft Hansen er EU-bøden til Lundbeck større end ventet og et klart signal fra Europa-Kommissionen.

Lundbeck har fået et 700 mio. kr. stort rap over nallerne af EU i form af en bøde for at have holdt kopimedicin af markedet. Bøden er større end ventet hos Sydbank, der synes bødestørrelsen virker voldsom.

Bøden kommer, efter at Lundbeck i 2002 indgik aftaler med en række producenter af kopimedicin for at få dem til at forsinke deres kopier af det danske medicinalselskabs antidepressiv, Citalopram. Dermed overtrådte Lundbeck og kopiproducenterne EU's regler, der forbyder aftaler, som hindrer fri konkurrence.

"Det var en større bøde end ventet. EU har haft mulighed for at give en bøde på op til 1,4 mia. kr., men når man kigger på, hvad der tidligere er uddelt af bøder, så synes jeg 700 mio. kr. virker voldsomt. Det må jeg indrømme. Det er en stor bøde dette her," siger Sydbanks Lundbeck-analytiker Søren Løntoft Hansen til Ritzau Finans.

Snak om bøden

Der er ikke større effekt på Lundbecks aktiekurs oven på afgørelsen, hvilket ifølge Sydbank hænger sammen med, at der har været snak om bøden i længere tid.

Bøden får dog effekt for Sydbanks forventninger til Lundbeck, der da også nedjusterer sine forventninger til hele året efter bøden.

"De har pengene til at betale bøden, men de ville gerne have været foruden. Spørgsmålet er også, hvornår de skal betale denne her bøde. De har anket afgørelsen, så det er ikke penge, de kommer til at betale lige nu," siger Søren Løntoft.

Klart signal

Ud over de 700 mio. kr. er bøden et klart signal til branchen om ikke at bruge ufine metoder for at holde kopimedicin af markedet.

"Bødens størrelse maner nok til besindighed i branchen. Det er en stor bøde, de får. Så det kan godt få en effekt på branchen som et hele. Så vidt jeg ved, er den uden fortilfælde denne her bøde. Så nu er der syn for sagen, når det kommer til, at EU mener dette her alvorligt," siger Søren Løntoft.

Sydbank og Søren Løntoft har anbefalingen "hold" på Lundbeck. Det reflekterer dog mere udfordringer omkring patentudløb og omkostninger til markedsføring af nye produkter, der vil holde resultaterne nede i den kommende tid.

 Lundbeck idømt kæmpebøde

 Analytikere: EU-bøde kan blive på op til 800 mio. kr.

 EU anklager Lundbeck for lovbrud 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier