Bivirkningsfrygt har formentlig skadet lægemiddel unødigt

Fosamax blev aldrig frarådet, selvom medierne skrev om kraftige bivirkninger.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
AF CASPER HINDSE

Sommetider har medierne større indflydelse end videnskaben.

Det er Fosamax et godt eksempel på. Da produktet i 1995 blev godkendt, virkede det som en udpræget succeshistorie. Fosamax er bisfosfonat, som hjælper ældre med særlig udsathed for knoglebrud og knogleskørhed til at få en stærkere statur, og siden midten af 1990’erne har resultaterne da også været imponerende. Det samme kan man sige om omsætningen hos Merck & Co., som står bag Fosamax. Altså lige indtil 2008. Det skriver Reuters.

For tilbage i 2006 og et par år frem kom historierne nemlig rullende i de amerikanske medier: Der var uheldige sideeffekter ved Fosamax-produktet. Nærmere bestemt var der bekymring for, at der var bivirkninger ved stoffet, og at disse var så markante, at en bekæmpelse af nedslidte knogler eller begyndende knogleskørhed ikke var hensigtsmæssigt alt taget i betragtning.

Disse historier havde en markant effekt på Fosamax-produktet. Reuters skriver således, at salget faldt med mere end 50 pct. fra 2008 til 2012. Og det på trods af at såvel amerikanske læger som lovgivere ikke har advaret imod at Fosamax på noget tidspunkt. Reuters citerer en højtstående kilde ved det amerikanske sundhedsinstitut for at sige:

”Bisfosfonat er effektivt, og risikoen ved det er lav”.

Om de nye skriverier så kan få salget til stige igen, kan kun tiden vise.

 Potentiel knogleskørhedsblockbuster rykker fremad

 Tilskudsregler for knogleskørhed strammes

 Studie kaster nyt lys over knogleskørhed 

 Kalk og D-vitamin godt for ældre mennesker 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også