Studie kaster nyt lys over knogleskørhed
Som barn fik man fra tid til anden at vide, at "det skal bare løbes væk", når man slog sig. Det råd viser sig i svenske studier at være ganske godt, hvis man vil minimere risikoen for at udvikle osteoporose - knogleskørhed.
Tidligere studier har vist, at motion før og under puberteten har styrket knoglemassen og effektivt minimeret chancerne for brud senere hen i livet.
Et studie foretaget ved Göteborgs Universitet viser ifølge Medica.de nu, at motion i alderen 19 til 24 år også har stor betydning for knoglemassen.
Stigende forbrug i Danmark
833 svenske mænd deltog i studiet, som viste, at de, der øgede deres fysiske aktivitet i alderen 19 til 24, også øgede deres knoglemasse i hofter, lænderyghvirvler, arme og underben - mens de, der sænkede deres fysiske aktivitet i denne periode, havde betydeligt mere skrøbelige knogler.
En rapport foretaget for Lægemiddelstyrelsen viser, at antallet af personer i behandling med lægemidler mod osteoporose er steget støt fra 2000-2010.
Lægemidler mod osteoporose bruges hovedsageligt af personer over 50 år, og 87 procent af brugerne er kvinder. Andelen af kvinder over 50 år i behandling er steget fra godt 2,5 procent i år 2000 til knap 7,5 procent i 2010. I 2010 var knap 1,5 procent af mænd over 50 år i behandling.
Forbruget af lægemidler mod osteoporose ligger højt i Danmark i forhold til niveauet i de øvrige nordiske lande.
Relaterede artikler:
Så vigtigt er D-vitamin
For abonnenter
”Vi smider ikke alle penge i ét projekt”
For abonnenter