MedWatch

Kalk og D-vitamin godt for ældre mennesker

Kæmpe-undersøgelse: Kalk og D-vitamin er en rigtig god kombination for ældre menneskers helbred, fremhæver overlæge fra Aarhus Universitetshospital.

Foto: Arkivfoto: Paul Bodea, Stock.xchng

Debatten om effekten af en af kosttilskudsbranchen store produkter, D-vitamin, fortsætter ufortrødent. Ifølge den hidtil største undersøgelse af effekten af D-vitamin og kalk på ældre mennesker, lever de længere med et dagligt tilskud.

”I den seneste tid har der været meget tale om, at tilskud af kalk med eller uden D-vitamin kan øge risikoen for hjertekarsygdom. Vores undersøgelse viser, at et tilskud af kalk og D-vitamin overordnet har en gavnlig effekt på ens helbred,” forklarer overlæge, dr.med. Lars Rejnmark fra Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital i en meddelelse om resultaterne.

Han har gennemført undersøgelsen sammen med 17 andre internationale forskere og tilføjer:

”Undersøgelsen er derfor beroligende for de tusinder af danskere, som dagligt tager tilskud af kalk og D-vitamin for at forebygge knoglebrud.”

I undersøgelsen deltog mere end 70.000 ældre mænd og kvinder fra Danmark, Norge, England, USA og Australien.

Om undersøgelsen hedder det videre:

”I op til 7 år fik deltagerne efter lodtrækning enten tilskud af kalk i kombination med D-vitamin, D-vitamin alene, placebo eller ingenting. Undersøgelsen viste, at der blandt deltagere, som fik tilskud af kalk og D-vitamin var 9 % færre dødsfald end blandt deltagere, som ikke fik tilskuddet.

I en tidligere undersøgelse har samme gruppe af forskere vist, at et tilskud af kalk og D-vitamin også mindsker risikoen for knoglebrud i ryggen og i lårbenet. ”

”Når tilskud med kalk og D-vitamin både mindsker risikoen for knogleskørhed og forlænger levetiden er der god grund til fortsat at efterleve Sundhedsstyrelsens anbefalinger om at ældre danskere dagligt bør tage tilskud af kalk og D-vitamin”, understreger Lars Rejnmark i meddelelsen.

Både for højt og for lavt indhold af D-vitamin skadeligt

Overlæge: Sundhedsstyrelsen har ikke fingrene i suppedasen 

 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier