Både for højt og for lavt indhold af D-vitamin skadeligt

Nyt forskningsprojekt viser forhøjet dødelighed ved både for lidt og for meget D-vitamin. Flest danskere i undersøgelsen havde dog for lavt indhold af D-vitamin.

Et nyt forskningsprojekt skaber nu fornyet diskussion om et af de helt store produkter fra kosttilskudsbranchen, D-vitaminer. En undersøgelse af 250.000 danskere viser nemlig forhøjet dødelighed hos personer med et lavt niveau af D-vitamin, men det gælder et stykke ad vejen også for personer med et højt niveau af D-vitamin.

Der fremgår af en artikel på videnskab.dk. med henvisning til et resultat, der netop er offentliggjort i Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism. Forfatteren er Darshana Durup, der er ph.d-studerende ved Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet.

Videnskab.dk skriver, at hendes forskning viser, at en høj koncentration på 140 nanomol D-vitamin per liter blod i et menneske øger dødeligheden med faktor 1,42. En lav koncentration på 10 nanomol D-vitamin per liter blod øger dødeligheden med faktor 2,31.

”Den optimale mængde D-vitamin pr. liter blod er tilsyneladende 50 nanomol: her er dødeligheden ifølge det nye studie lavest,” hedder det.

»Der er ikke ført videnskabeligt bevis for ’jo mere jo bedre’-argumentet, når det handler om D-vitamin, og vores studie understøtter heller ikke det argument. Mange har forsket i risikoen ved et lavt niveau af D-vitamin. Men med dette her studium vil vi gerne inspirere til yderligere undersøgelser af årsagen til øget dødelighed ved et højt niveau af D-vitamin,« siger Darshana Durup til videnskab.dk.

Der er dog en højere dødelighed forbundet med for lidt D-vitamin end med for meget. Og flere mennesker mangler vitamin D, end der er mennesker, som har for meget.

Mens ca. 2.500 havde for meget vitamin D, havde over 20.000 for lidt.

Debatten om D-vitamin handler især om, hvorvidt mange danskere mangler D-vitamin eller ej. Det synspunkt understøttes et godt stykke ad vejen med den ny forskning. Men overraskende nyt er meldingen om, at det kan være farligt at få for meget.

Overlæge: Sundhedsstyrelsen har ikke fingrene i suppedasen 

Bestseller i kosttilskudsbranche under pres 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også