MedWatch

Bestseller i kosttilskudsbranche under pres

Nye tal viser, at sundhedsmyndighederne har haft held til at bremse lægernes fokus på D-vitaminmangel hos danskere.

En af den danske kosttilskudsbranches bestsellere de seneste år, D-vitamin, kan fremadrettet komme under pres. De praktiserende læger har således mistet interessen for D-vitamin, skriver Ugeskrift for lægers på websitet ugeskriftet.dk.

”Læger har mistet interessen for måling af D-vitamin i patienternes blod.  I hvert fald viser tal, som Københavns Praktiserende Lægers Laboratorium har samlet for Ugeskriftet.dk, at der er sket et fald fra 205.000 i 2010 til 174.000 målinger af D-vitamin i 2011. Eller 15 procent,” hedder det fra ugeskriftet.

Udviklingen er helt i tråd med anbefalingerne fra sundhedsmyndighederne, der har været stærkt bekymrede over de mange målinger af D-vitaminstatus – og de efterfølgende køb af samme vitaminer. Målinger medfører udgifter på op imod 100 mio. kr. årligt.

”Det er meget glædeligt, at antallet af målinger af D-vitaminstatus er faldet. Der er de seneste år brugt rigtig mange penge på disse målinger, uden man har haft den nødvendige dokumentation for, at man forebygger noget som helst – udover for patienter med osteoporose. Alvorlig D-vitaminmangel skal naturligvis behandles, og vi ved at tilskud med kalk og D-vitamin til ældre forebygger knogleskørhed, men for alle andre tilstande aner vi ikke, om tilskud med D-vitamin gør nogen forskel", siger overlæge i Sundhedsstyrelsen Christine Brot til ugeskriftet.dk.

Debatten om omfanget af danskernes mangel på D-vitamin er dog meget nuanceret, og flere lægelige eksperter mener, at sundhedsmyndighederne har en utidsvarende holdning til spørgsmålet om mangel på D-vitamin. Det gælder bl.a. overlæge Henrik Hey, Vejle Sygehus, der er en af de danske eksperter, som mener, at problemet med mangel på D-vitamin er undervurderet herhjemme. Han har i flere medier de seneste år anbefalet danskerne at spise flere D-vitaminer, især i vinterhalvåret, og gerne helt op til 50 mikrogram om dagen.

 

Direktør: Medie-hetz presser branchen

 

Prøv MedWatch gratis og uforpligtende i 40 dage, og modtag samtidig vores gratis nyhedsbrev to gange dagligt.    

 

Mere fra MedWatch

Læs også

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier