
Et af landets store kosttilskudsselskaber, Mezina A/S, kom i 2011 ud med et underskud på 2,1 mio. kr. mod et mindre overskud på godt 400.000 kr. året før.
Det fremgår af det netop offentliggjorte regnskab fra firmaet.
Bruttoresultatet blev på 7,4 mio. kr. mod 7,8 mio. kr. året før, og den store forskel i regnskaberne fra de to år er, at posten ” indtægter fra kapitalandele i tilknyttede virksomheder” i 2011 gav et minus på 1,3 mio. kr. mod et plus på 1,2 mio. kr. året før.
Selskabets egenkapital udgør 8,5 mio. kr. svarende til en soliditet på godt 33 procent.
Datterselskab et problem
Mezinas administrerende direktør Lars Pedersen siger til MedWatch, at underskuddet – der blot er det andet underskud i firmaets 29-årige levetid som familieejet firma - primært stammer fra tab i det svenske datterselskab. Danmark har isoleret set givet et underskud på ca. 800.000 kr. sidste år.
”Men generelt er hele branchen under pres og har været det de seneste år. Især de nordiske markeder er i en årrække gået tilbage,” siger Lars Pedersen.
Medie-hetz
Han mener i høj grad, at forbrugerne er blevet skræmte af de tilbagevendende negative mediehistorier, ofte artikler, der indeholder negative kommentarer fra de danske fødevaremyndigheder.
”De danske myndigheder er kendt i hele Europa for at have en meget rigid holdning til og administration af reglerne i vores branche. Det betyder blandt andet, at en del udenlandske leverandører ikke ønsker at introducere produkter på det danske marked,” pointerer Lars Pedersen.
Anprisninger skal give skub
Ledelsen skriver i regnskabet, at ”der er iværksat en lang række tiltag i 2011 og 2012 i forhold til medarbejdere, markedsføring og produktudvikling, som ruster virksomheden til fremtiden. Som følge heraf forventes et bedre resultat for 2012."
Ifølge Lars Pedersen dækker den bemærkning især over, at Mezina og de andre aktører i branchen nu har fået ”EU's blå stempel for, at de produkter, som vi sælger rent faktisk har nogle helbredsmæssige, positive effekter.”
Dermed henviser han til, at der efter en meget lang politisk proces i EU nu bliver givet lovgivningsmæssigt grønt lys for flere hundrede sundhedsanprisninger af især vitaminer og mineraler.
”I forhold til lancering og markedsføring givet det os nogle muligheder, som vi ikke har haft før, og det vil vi søge at udnytte til fulde. Det gør vi eksempelvis allerede nu med et nyt slankeprodukt, Konjak, der sælger rigtig godt,” understreger direktøren.
I 2009 fik firmaet det andet underskud i dets levetid på knap 4,9 mio. kr., hvoraf en stor del også hidrører fra datterselskaber.
Ny lov baner vej for sundhedsanprisninger af kosttilskud
DI: Lad være med at råbe ulven kommer hver gang
Fødevarestyrelse fastholder anbefalinger om vitaminer