Dansk biotekselskab med i kampen mod Ebola

Den stigende internationale bevågenhed om Ebola-epidemien kan få betydning for Bavarian Nordic, der har en Ebola-vaccine under udvikling.
Foto: Sunday Alamba/AP/POLFOTO
Foto: Sunday Alamba/AP/POLFOTO

Det danske biotekselskab Bavarian Nordic tester sammen med en amerikansk samarbejdspartner netop nu en vaccine mod den frygtede Ebola-virus i aber. Selskabet er dog ikke bekendt med, at også den vaccine i det meget tidlige udviklingsstadie skal sættes ind i Afrika.

Det siger selskabets finansdirektør Ole Larsen til MedWatch. Bavarian Nordics vaccine er en forebyggende vaccine.

Den frygtelige situation i Vestafrika med det stigende udbrud af Ebola-virussen har ført til en hastigt stigende offentlig interesse for at finde en vaccine, der kan kurere virussen. Det amerikanske lægemiddel ZMapp, der også kun er testet i dyr, er på vej mod Afrika ,og det canadiske biotekselskab NewLink kan angiveligt indlede menneskeforsøg med en ebolavaccine inden for få uger.

”Vi har interessante dyredata på nuværende tidspunkt," siger Ole Larsen.

Han tilføjer, at de amerikanske samarbejdspartnere National Institutes of Health og National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIH/NIAID), er i gang med at afslutte et supplerende dyrestudie.

"Vi er på baggrund af de data i dialog med dem om at gå i fase 1 i 2015, altså at teste det i raske mennesker. Det er stadig præklinisk, og selvom disse dyredata er interessante, så er der stadigvæk et stykke vej til, at man har en vaccine. Men hvis ikke du har gode dyredata, så kan du heller ikke teste i mennesker, så det er en adgangsbillet til at gå videre,” pointerer han.

Bavarian Nordic har via selskabets samarbejde med den amerikanske regering i forvejen udviklet en koppevaccine.

Ingen henvendelse

Der har været en del debat om, hvorvidt man skulle anvende ikke-testede eller ikke-godkendte lægemidler i den nuværende epidemi. Er Bavarian Nordic blevet kontaktet i forhold til at levere noget?

”Hvad NIH og NIAID eventuelt sidder og diskuterer internt og med WHO og den amerikanske regering, det er vi ikke bekendt med. På nuværende tidspunkt har i hvert fald ikke fået en sådan henvendelse.”

Hvordan ville I forholde jer til en henvendelse om, at et lægemiddel, som I er med til at udvikle, skulle afprøves uden at have været testet i mennesker eller være godkendt?

”Vores teknologiplatform MVA-BN, som både vores koppevaccine og vaccinen imod Ebola er baseret på, har i hvert fald vist sig at have en meget favorabel bivirkningsprofil. Vi har ikke rapporteret nogen tilfælde af alvorlige bivirkninger ved vores koppevaccine, så i forhold til, hvorvidt det skulle være til skade for nogle af de mennesker, der skulle blive vaccineret med midlet, og hvorvidt det skulle afholde os fra at gøre det, ser jeg som havende en meget lille sandsynlighed,” siger Ole Larsen og fortsætter:

Masser af menneskeliv

”Det her middel er på et meget tidligt udviklingsstadie i forhold til, om det virker. Men det er klart, at hvis man kan være med til at redde en masse menneskeliv ved, at man tester det, inden det er godkendt, det tror jeg da, vi ville diskutere internt og kigge meget seriøst på. Jeg kunne da godt forestille mig, at vi ville være med til det; også fordi vi har så mange data og gode erfaringer med vores koppevaccine, som er lavet på den samme teknologiplatform.”

Direktøren understreger, at ved sygdomme som kopper og Ebola er der et behov for, at det offentlige understøtter det private finansielt med udviklingen, da der et meget begrænset kommercielt potentiale. Netop det samarbejde har Bavarian Nordic meget erfaring med.

”Hvis man skal afhjælpe en situation som den nuværende med Ebola, så sker det i et samarbejde med det private og det offentlige. Det er på mange måder lige præcis det område, vi begår os inden for – vi har nu samarbejdet med den amerikanske regering i 11 år – så vi ved, hvordan man samarbejder, og vi ser da også en mulighed her, hvis den amerikanske eller andre regeringer kom og ville indgå et samarbejde om Ebola.

Det er et område, som ikke har den store kommercielle interesse, for det vil næppe være sådan, at der kommer Ebola-vacciner på apoteket, så det er typisk noget, der sker ved, at landes regeringer beslutter sig for at have et beredskabslager – det skal være et offentlig-privat samarbejde,” siger Ole Larsen og tilføjer:

”Vi arbejder seriøst med de amerikanske myndigheder omkring det her, og det vil vi fortsætte med. Nu er det specielt kritisk, hvor det er blevet erklæret en international krisesituation, og så må vi se, hvad det afstedkommer, og om myndighederne beder os om at lave mere af vaccinen eller øge hastigheden på det, vi gør. Det er jo noget, der tager lang tid, hvis man skal gå den slagne vej.”

 Bavarian afgiver eneste bud på vaccineleverance til Canada

 Bavarian-topchef: Signal om bredere samarbejde

 Bavarian på vej mod koppevaccine-ordre fra USA

 GSK går ind i kampen mod Ebola

 Er det i orden at bruge uprøvet medicin?

 Ebola-udbrud kan gavne biotekselskaber 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også