Bavarian-topchef: Signal om bredere samarbejde

Danske Bavarian Nordic indgår ny aftale med det amerikanske forsvarsministerium om udvikling af en vaccine mod to potentielle biologiske trusler. Det er et signal om bredere samarbejde med amerikanerne og bredere udnyttelse af selskabets teknologi, siger topchef Anders Hedegaard.
Foto: PR, Bavarian Nordic
Foto: PR, Bavarian Nordic

Tidligt fredag morgen meddeler Bavarian Nordic, at man har indgået en ny aftale om det amerikanske forsvarsministerium vedrørende udvikling af en vaccine mod de to såkaldte biologiske trusler Burkholderia pseudomallei og Burkholderia mallei. Kontrakten er i første omgang blot på 0,5 mio. dollar, men det er ikke det, man skal hæfte sig ved, lyder det fra selskabet.

Det interessante i den her kontrakt er vel signalværdien?

”Ja, det er helt klart. Det interessante er, at vi igennem 10 år har haft kontrakter med den amerikanske regering til en værdi af en mia. dollar. På den måde har vi opbygget en teknologi og et samarbejde med USA, som nu inden for det seneste år er begyndt at brede sig til andre områder. Det vil sige, at vi udover kopper, er gået ind i de her forfærdelige virustyper, der også bruges i biologisk våbenførelse. Samtidig er vi inde i mund- og klovsyge og nu så den her,” siger Anders Hedegaaard, adm. direktør i Bavarian Nordic, til MedWatch.

Kan blive til meget mere

Aftalen betyder helt konkret, at Bavarian Nordic i første omgang vil forsøge at udvikle og afprøve såkaldte MVA-BN-baserede rekombinante vacciner mod Burkholderia. Lykkes det, vil den videre udvikling blive finansieret af DTRA, en del af det amerikanske forsvarsministerium.

”Samarbejdet spreder sig nu til andre sygdomsområder, som alle har den fællesnævner, at de kan blive brugt til biologisk våbenførelse. Det andet interessante er, at det er den samme teknologiplatform, der bliver anvendt, hvilket betyder, at det er hele vores produktionsapparat, teknologi og viden, som vi har opbygget sammen med amerikanerne, der nu bliver brugt i en bredere sammenhæng,” siger Anders Hedegaard og tilføjer:

”Det er helt korrekt, at værdien på de tre mio. kr. i den her kontrakt er marginal, men interessen er jo, at hvis vi er i stand til at udvikle det her i de første steps, kan det også blive et produkt, der skal igennem hele udviklingen og færdigudvikles, betalt af amerikanerne. Det her et signal om et bredere samarbejde med amerikanerne og et signal om en bredere udnyttelse af vores teknologi."

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også