GSK går ind i kampen mod Ebola

Britiske GlaxoSmithKline er klar til at teste en vaccine mod den dødbringende Ebola-virus i mennesker til efteråret. Vaccinen, som har vist lovende takter i studier med aber, kan være på markedet allerede næste år.

Mens Ebola har krævet næsten 1000 ofre og WHO for nylig har erklæret udbruddet af den dødbringende virus for en international sundhedstrussel, melder flere medicinal- og biotekaktører sig også på banen.

Seneste skud på stammen er den britiske medicinalfrontløber GlaxoSmithKline, der nu påbegynder kliniske studier med en eksperimentel vaccine mod Ebola i samarbejde med amerikanske forskere. Det skriver Reuters.

Ifølge nyhedsbureauet har GSK’s vaccine allerede vist lovende takter i kliniske studier med aber, og man vil nu påbegynde studier i mennesker.

På markedet i 2015

En talsmand for selskabet siger, at man kan starte studier senere i år, mens samarbejdspartneren U.S. National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) ifølge Reuters skriver i en meddelelse, at man allerede vil starte studierne i efteråret.

Selv hvis de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, hjælper med at sætte skub i udviklingen og markedsgodkendelsen af den eksperimentelle vaccine, vil den dog tidligst kunne komme patienter til gode i 2015, skriver nyhedsbureauet.

Ud af busken

GSK er dog ikke den eneste aktør fra medicinal- og biotekindustrien, som er kommet ud af busken i takt med, at Ebola-virussen har spredt sig til flere og flere lande.

For nylig gav de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, fasttrack-status til en Ebola-kandidat fra canadiske Tekmira, efter myndighederne ellers havde sat kliniske studier med kandidaten i bero pga. potentielle bivirkningsproblemer.

Senere kom det frem, at et andet selskab, amerikanske Mapp Pharmaceutical, havde leveret den medicin, som de to amerikanske hjælpearbejdere blev behandlet med i det afrikanske land Liberia, inden de blev fløjet tilbage til USA til yderligere behandling.

Denne lægemiddelkandidat, kaldet ZMapp, var ellers kun blevet testet i kliniske studier med aber, mens Tekmiras kandidat er blevet testet i mennesker.

 Er det i orden at bruge uprøvet medicin? 

 Ebola-udbrud kan gavne biotekselskaber 

 Dna-molekyle kan stoppe Ebola-virus 

Læs historien fra Reuters her.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også