MedWatch

Stamcelle-groet hjertevæv slår af sig selv

Forskere har fået vævet fra et menneskehjerte til at vokse - og slå af sig selv - ved hjælp af stamceller i laboratoriet. Det giver håb for muligheden for at producere kunstige hjerter i fremtiden.

Foto: Colourbox

Måske ligger muligheden for at producere menneskelige hjerter ikke så langt ude i fremtiden, som man ellers kunne forestille sig. Amerikanske forskere fra University of Pittsburgh har formået at gro humant hjertevæv, som kan slå selvstændigt, i en petriskål, skriver The Verge.

Bedriften udgør det næste skridt i retningen mod at udvikle menneskelige organer til transplantation. I øjeblikket slår det kunstige hjerte med omkring 40-50 slag i minuttet, så der skal mere forskning til, før det kunstige hjertevæv kan slå kraftigt nok til at sende blod igennem kroppen. En normal hvilepuls for mennesker ligger på 60-80 slag i minuttet.

Forskergruppen benyttede sig af inducerede pluripotente stamceller (iPS-celler). Det vil sige, at man først programmerer en celle, i dette tilfælde hudceller, til at gå tilbage i fosterstadiet, og derefter sporer den hen mod at omdanne sig til en speciel celletype, der har nogle specifikke egenskaber.

Forskerne fik cellerne til at udvikle sig til multipotente kardiovaskulære stamceller – en type hjerteceller, som kan dele sig yderligere og blive til mere specialiserede hjerteceller. Herefter satte forskerne deres hjerteceller ind i en mus.

 Børsnotering forgylder stamcelle-firma  

 Stamcelleforsøg giver håb til blinde 

 Forskere udvikler lever fra stamceller

 Klonede foster-stamceller kilde til behandling 

 Ørnskov: Her er de næste gennembrud  

Mere fra MedWatch

Her er de vigtigste nyheder fra MedWatch i uge 39

Et konsortium står til at overtage Ferrosan Medical Devices, der kan være klar til en børsnotering inden for en femårig tidshorisont. Derudover fortsætter kampen om medarbejderne i branchen, mens Novo Nordisk har indgået en ny aftale. Gik du glip af noget?

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier