Stamcelleforsøg giver håb til blinde
Forskere fra University College London har udført den første vellykkede transplantation af såkaldte lysfølsomme fotoreceptorceller, som er taget fra en kunstig nethinde, forskerne havde udviklet fra embryonale stamceller. Det fremgår af en pressemeddelelse fra universitetet.
Forskerne transplanterede cellerne ind i forsøgsmus, hvor de udviklede sig på normal vis, blev integreret med musenes nethinder og etablerede de nerveforbindelser, som er nødvendige for at kunne sende visuelle signaler videre til hjernen.
Tabet af de lysfølsomme fotoreceptorceller, som findes bagerst i øjet, er en af de væsentligste grunde til en række degenerative øjensygdomme, og man håber derfor, at resultaterne på længere sigt kan føre til nye behandlinger af synstab i mennesker.
Forskerne gjorde brug af en ny laboratorieteknik, som involverede 3D-teknikker, samt differentiering af musenes embryonale stamceller, som for nyligt blev udviklet i Japan, hedder det i pressemeddelelsen.
Læs også: Forskere udvikler lever fra stamceller
Forsøget blev ledet af professor Robin Ali fra universitetets institut for oftalmologi, og der blev ydet økonomisk støtte fra det engelske Medical Research Counsil. Forksningsresultaterne er offentliggjort i tidsskriftet Nature Biotechnology.