MedWatch

Stamcelleforsøg giver håb til blinde

Engelske forskere har formået at foretage en transplantation af celler fra en syntetisk nethinde, som er blevet udviklet i et laboratorium vha. af stamceller. Man håber, det kan føre til nye behandlinger af degenerative øjensygdomme.

Foto: COlourbox

Forskere fra University College London har udført den første vellykkede transplantation af såkaldte lysfølsomme fotoreceptorceller, som er taget fra en kunstig nethinde, forskerne havde udviklet fra embryonale stamceller. Det fremgår af en pressemeddelelse fra universitetet.

Forskerne transplanterede cellerne ind i forsøgsmus, hvor de udviklede sig på normal vis, blev integreret med musenes nethinder og etablerede de nerveforbindelser, som er nødvendige for at kunne sende visuelle signaler videre til hjernen.

Tabet af de lysfølsomme fotoreceptorceller, som findes bagerst i øjet, er en af de væsentligste grunde til en række degenerative øjensygdomme, og man håber derfor, at resultaterne på længere sigt kan føre til nye behandlinger af synstab i mennesker.

Forskerne gjorde brug af en ny laboratorieteknik, som involverede 3D-teknikker, samt differentiering af musenes embryonale stamceller, som for nyligt blev udviklet i Japan, hedder det i pressemeddelelsen.

Læs også: Forskere udvikler lever fra stamceller

Forsøget blev ledet af professor Robin Ali fra universitetets institut for oftalmologi, og der blev ydet økonomisk støtte fra det engelske Medical Research Counsil. Forksningsresultaterne er offentliggjort i tidsskriftet Nature Biotechnology.

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier