MedWatch

Klonede foster-stamceller kilde til behandling

Amerikanske forskere har ved kloning fundet en kilde til de værdifulde embryonale stamceller, der kan bygge nyt væv overalt i kroppen.

Foto: Mesoblast / PR

”Et signifikant skridt” inden for medicinen. Det mener en af de amerikanske forskere fra Oregon Health and Science University, der har været med til at udvikle en ny metode til at udvinde eftertragtede fosterstamceller, der kan benyttes til at kurere en række sygdomme, skriver BBC.

Fosterstamcellerne – eller de såkaldte embryonale stamceller - dannes af befrugtede æg og har potentiale til at udvikle sig til en hvilken som helst af kroppens celler – en funktion, der også er kaldt pluripotent. Derfor er der også stort potentiale i forskningen i netop de celler.

De embryonale stamceller kan bygge nyt væv og eksempelvis reparere en kvæstet rygmarv eller helbrede skader, som et slagtilfælde forårsager.

Undgår frastødelse 

Der er en række problemer ved at bruge donerede embryonale stamceller i dag, blandt andet patientens immunsystem frastøder de udefrakommende celler. Ved at klone cellerne undgår man, at de donerede fostres celler ikke matcher patienten.

Forskerne har klonet cellerne og fået dem til at udvikle sig til det såkaldte blastocyststadie, hvor der er omkring 150 celler, hvilket er tilstrækkeligt til at fungere som kilde til fosterstamceller.

De brugte metoden somatisk cellekernetransferering, hvor de har taget hudceller fra en voksen person, hvorefter den genetiske information herfra bliver placeret inde i et donor-æg, som er blevet renset for sit eget dna. Elektricitet bliver herefter brugt til at få ægget til at udvikle sig til et foster hurtigere.

”Selvom, der meget arbejde i at udvikle sikre og effektive stamcellebehandlinger, tror vi, at det er et signifikant skridt fremad i at udvikle celler, som kan bruges til regenerativ medicin,” siger Dr Shoukhrat Mitalipov til BBC.

Falsk forskning

I 2006  påstod en sydkoreansk forsker, at han havde fundet frem til netop denne metode – at udvinde stamceller fra klonede menneskelige embryonale stamceller. Det viste sig, at han havde forfalsket bevismaterialet.

Stamcellerne er kroppens ultimative byggesten. De kan lave kopier af sig selv og omdanne sig til specifikke celler i kroppen. Stamceller kan deles ind i flere forskellige grupper, hvoraf forskningen især koncentrerer sig omkring de embryonale stamceller og voksenstamcellerne.

Mere fra MedWatch

Her er de vigtigste nyheder fra MedWatch i uge 39

Et konsortium står til at overtage Ferrosan Medical Devices, der kan være klar til en børsnotering inden for en femårig tidshorisont. Derudover fortsætter kampen om medarbejderne i branchen, mens Novo Nordisk har indgået en ny aftale. Gik du glip af noget?

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier