Forskere udvikler lever fra stamceller

Japanske forskere har formået at fremstille en tidlig udgave af en menneskelig lever ved hjælp af stamceller. En hverdag, hvor organer kan massefremstilles til transplantation, rykker nærmer.
Foto: Mesoblast / PR
Foto: Mesoblast / PR

Japanske forskere fra Yokohama City University Graduate School of Medicine har brugt menneskelige stamceller til at fremstille en tidlig version af en lever, som har vist sig i stand til at opfylde organets funktioner i forsøgsmus. Det skriver Reuters.

Stamceller er efterhånden blevet en yderst vigtigt område for klinisk forskning, og der er store forhåbninger til de muligheder, som cellerne tilbyder. Da stamceller kan programmeres til at blive hvilke som helst af kroppens andre celler, håber man nemlig, at de kan bruges til at behandle en lang række sygdomme og lidelser i fremtiden.

Overordnet set er der to slags stamceller – embryoniske stamceller, som tages direkte fra et foster, eller omprogrammerede, pluripotente stamceller, populært kaldet iPS-celler, som tages fra huden eller blodstrømmen.

Voksende celleklynger

De japanske forskere brugte iPS-celler til at fremstille tre forskellige celletyper, som normalt finder sammen og fører til udviklingen af en lever i de tidlige fosterstadier, og blandede dem sammen for at se, hvordan de udviklede sig.

De tre celletyper - hepatiske endoderm celler, mesenchymale stamceller og endotelceller – voksede sammen og begyndte at danne tredimensionelle cellestrukturer. Herefter transplanterede man disse cellesamlinger ind i forsøgsmus, hvor de modnedes, og de menneskelige blodkar forbandt sig med musenes, så cellesamlingerne kunne begynde at udføre en række leverfunktioner.

Kun begyndelsen

”Så vidt vi ved, er det det første studie, som demonstrerer udviklingen af et funktionelt menneskeligt organ fra pluripotente stamceller,” skriver de japanske forskere ifølge Reuters i tidsskriftet Nature, hvori forskningsresultaterne netop er blevet offentliggjort.

Og en uafhængig, britisk stamcelle-ekspert, som nyhedsbureauet har talt med, siger, at ”forhåbningen om en laboratoriefremstillet lever er meget tættere på, end man kunne have håbet på for bare et år siden.”

Forskerne medgiver, at det kan tage yderligere ti år, inden laboratorieudviklede levere kan bruges til patienter, men de mener nu, at have vigtige beviser, som kan bane vejen for mere ambitiøse eksperimenter med udvikling af organer.

Hovedforsker på studiet, Takanori Takebe, siger ifølge Reuters, at han allerede har planer om at udføre lignende forskning med andre organer, såsom bugspytkirtel og lunger.

Læs hele historien fra Reuters her.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også