Bagmandspolitiet: Flemming Pedersen var lokomotivet

Den tidligere adm. direktør i NeuroSearch, Flemming Pedersen, er den eneste person, der er tiltalt i sagen om kursmanipulation. Og det er der ifølge vicestatsadvokat Henrik Helmer Steen en ganske klar forklaring på. Der forventes at falde endelig dom inden for to år, men det kan tage endnu længere tid.
Foto: ALK Abelló/PR
Foto: ALK Abelló/PR

Flemming Pedersen har været drivkraften i sagen om påstået kursmanipulation, mens de andre tidligere direktions- og bestyrelsesmedlemmer enten har ageret passivt eller ligefrem prøvet at tale ham fra at udsende den meget omstridte fondsbørsmeddelelse, der altså er endt med en tiltale om kursmanipulation af særlig grov beskaffenhed af både selskabet NeuroSearch og Flemming Pedersen.

Det fortæller Henrik Helmer Steen, vicestatsadvokat hos Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet – i daglig tale Bagmandspolitiet.

Der er flere tidligere direktionsmedlemmer, der har tjent stort set samme beløb som Flemming Pedersen. Hvorfor har I kun rejst tiltale mod ham?

”Det er jo en lidt mere kompliceret vurdering end som så. Men det hænger sammen med, at det er vores opfattelse, at det er Flemming Pedersen, der er lokomotivet i hele den her proces. Det er ham, der vil have, at den, efter vores opfattelse, fejlagtige og vildledende meddelelse kommer ud og kommer til at se ud på den måde, som den gør,” siger Henrik Helmer Steen til MedWatch og uddyber:

”Ifølge vores påstand fordrejer man tingene, så det kommer til at se positivt ud, selvom det var negativt. De andre er i en eller anden udstrækning passive eller prøver at tale ham fra det. I forlængelse af det har det været vores vurdering, at der ikke har været tilstrækkeligt grundlag for at tiltale de andre, fordi de ikke har spillet nogen særlig aktiv rolle. De har ikke været lokomotivet, det har Flemming Pedersen. De har måske været lidt under pres, for det er altid svært at stille sig op sige, nej det skal vi ikke,” lyder det fra vicestatsadvokaten.

  Topchef bakker op om tiltalt direktør 

Forkerte data

Tiltalen vedrører en selskabsmeddelelse udsendt den 3. februar 2010, hvori selskabets daværende ledelse rapporterede top-line-resultater fra fase 3-studiet med Huntexil mod Huntingtons sygdom (MermaiHD-studiet)," skriver NeuroSearch i fondsbørsmeddelelsen. Siden hen blev data ifølge NeuroSearch selv revurderet, og selskabet udsendte den 28. april 2010 en korrigerende meddelelse til markedet. Selskabet selv kan derfor ikke nikke genkendende til anklagen.

Han mange personer har I efterforsket, altså i forhold til at rejse tiltale?

”Det er klart, at der er nogle personer, der også har været tæt på begivenhederne, og de har selvfølgelig været interessante på forskellige måder – enten som vidner eller potentielt sigtede. Hvor mange det helt præcist er, kan jeg ikke sige. Hvor mange, der har måttet være sigtede, vil jeg ikke udtale mig om. Men det er jo klart, at der er andre ledende personer, der har været tæt på den her proces,” siger Henrik Helmer Steen. Han uddyber:

”Det er som nævnt vores opfattelse, at det er Flemming Pedersen, der er lokomotiv i den her proces. Vi mener, det er ham, der har sagt, om vi nu ikke kunne få noget positivt ud af det her og så videre. Mange af de andre var enten passive eller prøvede måske ligefrem at tale imod,” siger han.

Det argument kan jeg godt se i forhold til medlemmer af direktionen, men det gør sig vel ikke gældende for daværende bestyrelsesmedlemmer?

”Bestyrelsesmedlemmer har jo ikke deres daglige gang i virksomheden, og det er ikke dem, der udsender børsmeddelelser. Så skulle vi kunne bevise, at de havde været involveret. Kunne vi bevise, at bestyrelsesmedlem X havde skubbet på for at sende meddelelsen ud i den form, den kom, så kunne det jo også have været aktuelt at tiltale ham,” siger Henrik Helmer Steen.

  NeuroSearch tiltales for grov kursmanipulation

  NeuroSearch risikerer tocifret millionbøde

Både Jørgen Drejer og Frank Wätjen har begge tjent mere end 100.000 kr. på handlerne, der fandt sted mellem den 16. og den 18. marts, viser en gennemgang af NeuroSearchs tidligere udsendte fondsbørsmeddelelser – handler der gjorde, at Flemming Pedersen tjente lige under 215.000 kr. Noget, som Flemming Pedersen ifølge Bagmandspolitiet også er tiltalt for. De penge kræver Bagmandspolitiet, at Flemming Pedersen betaler tilbage. Henrik Helmer Steen ønsker dog ikke at oplyse, om Jørgen Drejer og Frank Wätjen har været en del af efterforskningen.

”Flemming Pedersen er bannerfører for den her kursmanipulation. Det er ham, der kan tiltales for det. Når nu de andre ikke kan det, så mener vi heller ikke, at vi kan komme efter dem (i forhold til at have tjent penge på kursstigningerne, red.). Men det er da påfaldende, og jeg kan sagtens forstå, at man som journalist interesserer sig for det, og det gør vi da også. Men der er forskel på det påfaldende og det strafbare,” siger Henrik Helmer Steen.

  Det tjente NeuroSearch-insidere på fejlmeddelelse

Langstrakt sag

Sagen skal i første omgang i Københavns Byret, hvor dommeren skal tage stilling til de forskellige synspunkter i sagen. Det forventes at ske inden for omkring seks måneder. Det betyder dog langt fra, at sagen så er afsluttet.

Hvornår er sagen afsluttet – den bliver jo anket uanset udfaldet?

”Der kan sagtens gå både halve og hele år, men det er out of my hands. Det er op til domstolene. De bestemmer, i samarbejde med forsvarerne og os, hvornår den kan komme for. Vi kan dog det meste af tiden," siger Henrik Helmer Steen.

Der kan vel gå både to og tre år?

”Jeg håber da, at vi kan gøre det inden for to år, men ja, det kan der godt gå. Desværre er der lange sagsbehandlingstider på sådanne sager,” siger han.

Bagmandspolitiet lægger op til, at Flemming Pedersen, der i dag er finansdirektør i Allergikoncernen ALK, fremadrettet ikke skal have lov til at være direktør. Det vil i givet fald først kunne effektueres efter domsafsigelsen, som altså foreløbig har ganske lange udsigter.

”Vi har nedlagt påstand om, at det skal være på ubegrænset tid, og det betyder, at det er indtil retten giver ham det igen (lov til at være direktør igen, red.). Det er jo den strengeste påstand, man kan komme med. Det gør vi, fordi vi mener, han har ikke har respekteret gældende regler på en så grov måde, at vi mener, det er betænkeligt, at han kan være direktør, om man så må sige. Det er det, der er baggrunden,” siger Henrik Helmer Steen.

Direktør: jeg var i god tro

Flemming Pedersen afviser i dag klart over for Børsen, at han har handlet i ond tro:

"Jeg mener at have handlet korrekt og i god tro. Som også selskabets nuværende ledelse har udtalt, var der tale om en fejl, som selskabet selv korrigerede," fortæller han.

Det har indtil videre ikke været muligt at få en kommentar til Bagmandspolitiets påstande fra Flemming Pedersen.

Topchef bakker op om tiltalt direktør

Tidligere topchef tiltalt for kursfusk i NeuroSearch

NeuroSearch-bestyrelsesmedlem indså fejl 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også