En af fire DTU-opfindelser var life science i 2012

DTU's anmeldelser af opfindelser runder 1000 med stor stigning i 2012. Ny innovationsdirektør giver et bud på årsagen til udviklingen. Se også liste over antal opfindelser på danske universiteter.
Foto: DTU
Foto: DTU

Danmarks Tekniske Universitet (DTU) anmeldte i 2012 næsten 50 procent flere opfindelser end året før - og opfindelse nummer 1000 er netop anmeldt. Det fremgår af DTU's nyhedsbrev.

”En forsker ved DTU Fotonik har for nyligt afleveret anmeldelse af opfindelse nummer 1000 i rækken af opfindelser, som er indgivet af forskere på DTU. DTU har gennem de seneste år markeret sig som Danmarks mest patent-aktive universitet med 147 anmeldelser af opfindelser alene i 2012, hvilket var en markant stigning på næsten 50% i forhold til 2011 ,” hedder det i nyhedsbrevet, hvori koncerndirektør for Innovation og Entrepreneurskab Marianne Thellersen siger:

”Det er afgørende, at de opfindelser, der bliver gjort af DTU’s forskere, bliver brugt til noget. De skal skabe forretning og vækst, og ved at patentere opfindelserne kan vi sikre, at de kommer i arbejde til gavn for samfundet,” siger Marianne Thellersen.

Cirka hver fjerde opfindelse er inden for life science, oplyser DTU til MedWatch.

Det handler bl.a. om fokus

Adspurgt af MedWatch, hvorfor vi generelt ser en sådan stigning i antallet af opfindelser i 2012 forhold til året før, svarer Marianne Thellersen:

”Jeg tror, at der er flere forskellige forklaringer. Der er kommet mere fokus på at få taget patenter, selvom vi jo også skal vente og se, hvor meget vi bruger patenterne. Kommer de ud og bliver brugt, er vi en endnu større succes. Men i første omgang handler det om at få folk til at blive opmærksomme på, at de ser noget, der måske kan patenteres, gøre det så lidt besværligt som muligt at patentere og sikre, at de vil være med til det.

Ligeså snart de siger, at de tror, at de har set noget interessant, er vi hurtige til at vende tilbage til dem og diskutere, om det kan blive til noget, om der er opfindelses-potentiale i det.”

Erhvervslivet efterlyser ofte lidt mere vilje til samarbejde fra universiteter?

"DTU samarbejder i høj grad med erhvervslivet allerede. Både i form af fællesprojekter for f.eks. Højteknologifonden og EU rammeprogrammer. Jeg er opmærksom på, at der kan være forskellige interesser, da nogle virksomheder ønsker eksklusivitet til større områder eller at eje eventuelle opfindelser selv. Forskerne ønsker dels frihed til at forske bredt samt at publicere, hvilket er vigtigt i universitetsverden.

Begge dele diskuteres med virksomheder og sommetider skal enderne bøjes lidt for at nå hinanden. Jeg er fuldt opmærksom på, at en opfindelse er en lille del af et produkt, og at der skal gennemføres rigtig mange investeringer i produktudvikling og markedsføring osv., som vi ikke har med at gøre. Så vi snakker ikke om fifty-fifty ejerandel.”

Nyansat til opgaven

Marianne Thellersen er per 1. december 2012 ansat til at "stå i spidsen for DTU’s arbejde med at bidrage til værdiskabelsen i det danske samfund gennem patentering af universitetets opfindelser, styrkelse af danske virksomheders innovationspotentiale og etablering af nye virksomheder baseret på DTU’s forskning," som det hedder fra DTU.

Hun er uddannet civilingeniør fra DTU i 1989, straks derefter blev hun ansat i Novo Nordisk og sidenhen i Novozymes, hvor hun blandt andet var chef for Marketing og Business Development.

Du skal bl.a. sikre en øget kommercialisering af opfindelser. Jeg har hørt, at DTU i et internationalt perspektiv ikke er så stærk til at kommercialisere opfindelser?

”Det afhænger af, hvordan du vurderer det. Om det er i forhold til antal medarbejdere eller størrelsen af den offentlige bevilling. DTU får penge fra både offentlige bevillinger, samt fonde og virksomheder, der vil betale for forskningen. Den offentlige bevilling er ikke særlig stor i forhold til sammenlignelige offentlige bevillinger. Hvis du korrigerer for den faktor, klarer DTU sig faktisk godt.”

Fremgang generelt

MedWatch har for nylig beskrevet, hvordan kommercialiseringen af forskningsresultater fra de offentlige forskningsinstitutioner begynder at køre i den rigtige retning – om end der stadig er plads til forbedringer. Det fremgår af ”Kommercialiseringsstatistikken for 2011”, offentliggjort i december 2012.

”Der blev bl.a. indberettet 365 opfindelser til de offentlige forskningsinstitutioner i 2011, hvilket er næsten på samme niveau som i 2006, hvor der blev indberettet flest opfindelser siden 2000. I 2011 blev der indberettet tre gange flere opfindelser end i 2000,” hedder det i rapporten.

En indberetning af en opfindelse er en formular udfyldt af forskningsinstitutionernes ansatte, der underretter institutionen om en opfindelse gjort som led i arbejdet - og som danner grundlag for en videre vurdering af de kommercielle perspektiver.

Herunder ses fordelingen af opfindelser, patentansøgninger og udstedte patenter 2011 på universiteter i henhold til kommercialiseringsstatistikken:

 

 Venture-kapitalen byder universiteter op til dans 

 Milliarder til hjerneforskning 

 Kan mikrobølger stille kræftdiagnosen? 

 ”Folk finder sammen. Det ved vi...” 

 Formanden for DTU træder af

 DTU-forskere til kamp mod kræften 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også