MedWatch

Kan mikrobølger stille kræftdiagnosen?

En overlæge på Herlev Hospital og en lektor på DTU er gået sammen om at udvikle et avanceret mikrobølgekamera, der i fremtiden skal kunne screene kvinder for brystkræft.

Foto: Johan Jacob Mohr / copyright

Bag et væld af ledninger gemmer sig et apparat, der potentielt kan få betydning for fremtidens kvinder med brystkræft. Indtil videre er det da også lidt af en ’Storm P-opfindelse’, fortæller en af medudviklerne bag det såkaldte mikrobølgekamera, Michel Nemery.

Han er ledende overlæge på radiologisk afdeling på Herlev Hospital og med i bestyrelsen af innovationsnetværket Medico Innovation. MedWatch møder ham på arrangementet Medico Bazar 2013, som også er stedet, hvor han sidste år mødte sin udviklingspartner Johan Jacob Mohr, lektor ved DTU Elektro.

”Opfindelsen har det formål at introducere radarteknologi, eller mikrobølger, i medicinsk anvendelse. Det er nyt overhovedet at bruge radarbølger til billeddiagnostik. Teorien er, at hastigheden og brydning på radarbølgerne er anderledes i tumorvæv, end det er i godartet, rask væv,” siger Michel Nemery.

Tidlige resultater viser...

Andre steder i verden har man undersøgt, om bølgerne kan skelne mellem god- og ondartet væv, og ifølge overlægen tyder præliminære data på, at det er tilfældet.

”Hvis man kan få undersøgt brystet med mikrobølger, kan man måske blive fri for at tage en vævsprøve, og måske kan man i sidste ende screene for brystkræft på den måde,” siger han.

Intet er dog sikkert endnu. I øjeblikket arbejdes der på prototypen af apparatet, for lige nu er det særdeles vanskeligt at få en kvinde til at ligge vandret over ledninger og raderdetektorer med brystet i baljen af væske.

”Ingeniører i et laboratorierne tænker på én måde, og så kommer der pludselig en oversygeplejerske og en overlæge ind og siger, at det ikke fungerer. Vi er i gang med repeteret prototypeudvikling,” siger Michel Nemery.

Indleder kapitaljagt

Målet er at sætte gang i kliniske forsøg med levende kvinder med brystkræft. Hvis resultaterne er gode, vil opfinderne skulle i gang med at finde kapital til projektet.

Sidste år bar Medico Bazar frugt for Herlev-overlægen, og det er håbet, at flere gode idéer og kontakter bliver resultatet af dette års bazar.

”Hvorfor jeg er her? Fordi jeg ikke kan lade være. Det er en rigtig fin måde at dels møde nogle skøre mennesker og dels screene for og få indsigt i, hvad der sker derude. Så kan sådan en som mig komme og beundre frugterne og blive inspireret til at se, hvordan det hænger sammen med den del af verden, jeg kender til.”

Michel Nemery, ledende overlæge på radiologisk afdeling på Herlev Hospital, til Medico Bazar 2013

 ”Folk finder sammen. Det ved vi...” 

 Fører screeningsboom til overbehandling og modediagnoser? 

 Kræftpatienter lever længere i USA end i Europa 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier