DTU-forskere til kamp mod kræften

Fremtidens gennembrud på sundhedsområdet skal komme fra de tekniske videnskaber, skriver DTU. Her har to forskere tilsammen fået 24 mio. kr. til at finde nye veje til behandlingen.
Foto: Mik Eskestad/JP
Foto: Mik Eskestad/JP

Der er behov for at finde nye veje til behandlingen af kræft, og det er i høj grad via de tekniske videnskaber, at fremtidens gennembrud på sundhedsområdet kan forventes at komme. To DTU-forskere tager med en stak millioner kroner i ryggen udfordringen op.

Det fremgår af flere artikler i den seneste udgave af DTU Avisen.

”DTU har som det eneste danske universitet modtaget de prestigefyldte Starting Grant-bevillinger fra EU på sundhedsområdet. Med tilsammen næsten 24 mio. kr. skal to forskere finde nye veje i kræftbehandlingen,” skriver DTU Avisen.

To tunge forskere

Den ene seniorforsker er Thomas Lars Andresen, der leder projektet ”Nano-Sensitizer Cell Targeted Radiotherapy”. Bevillingen er på 1,5 mio. euro (ca. 11,2 mio. kroner), og projektet løber fra 2012 til 2017.

”Gennem de næste fem år vil seniorforsker på DTU Nanotech Thomas Lars Andresen udvikle nye nanokapsler, der kan bringe flere af de kemoterapeutiske stoffer helt frem til kræftcellerne,” hedder det.

Den anden forsker er professor Rune Linding, der leder projektet ”Specificity Drift in The Kinome During Cancer Development and Evolution”. Bevillingen er på 1,7 mio. euro (ca. 12,7 mio. kr.), og projektet løber fra 2012 til 2016.

”Med sin bevilling på 12,7 mio. kr. skal Rune Linding, professor på DTU Systembiologi, i de kommende år forske i såkaldte kinaser – som er enzymer, der accelererer kemiske reaktioner i cellerne,” skriver DTU.

Ifølge DTU Avisen er det kun delvist sandt, at man med kortlægningen af det humane genom kunne ”pege på de gener, der var medvirkende til, at man eksempelvis udviklede kræft.”

”Det har nemlig vist sig, at genomet i virkeligheden kun er en lille brik i det meget større puslespil: Hvordan proteinerne i cellerne vekselvirker. Det er her, udviklingen af sygdomme manifesterer sig, og det er her, forskerne skal sætte ind, hvis de skal gøre sig håb om at kunne kurere dem. Langt de fleste lægemidler virker netop også af den grund imod proteiner og ikke imod gener,” skriver DTU.

Kan man sætte livet på formel? 

DTU får ny innovationsdirektør

”Universiteterne er blevet lidt selvfede” 

DTU får millioner til nyt protein-center

Danske elektroniske skytsengle i spil om EU-milliarder 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også