MedWatch

Analytiker: Det er en kæmpe overraskelse

(Opdateret kl. 10.00) Afvisningen af diabetes-midler Tresiba og Ryzodeg hos de amerikanske sundhedsmyndigheder vil få markante negative konsekvenser for Novo Nordisk, vurderer analytiker. Læs hvilke her.

Foto: Jacob Ehrbahn / Jyllands-Posten

Det får markante negative konsekvenser for både selskabet og aktien, at de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA, har afvist at godkende Novo Nordisks nye insulin Tresiba.

Det vurderer aktieanalytiker i Sydbank Søren Løntoft over for MedWatch.

”Det er en kæmpe overraskelse set i lyset af, at ekspertpanelet under FDA tilbage i november med stemmerne 8-4 anbefalede en godkendelse af de her insulinpræparater. Godt nok betinget af, at man efterfølgende lavede hjerte-kar-studier med Tresiba,” siger han og fortsætter:

”Det har store konsekvenser for Novo Nordisk, for det betyder, at de skal lave et dedikeret hjerte-kar-virknings-studie. Det er et meget omfattende studie med mange patienter, det koster meget og vil forsinke Tresiba og Ryzodeg i nogle år.”

Usikkerhed om forsinkelse

Det er yderst sjældent, at FDA går imod sit eget ekspertpanel og underkender en lægemiddel, selvom panelet anbefaler en godkendelse.

Derfor er det også svært at sige, hvor længe forsinkelsen af midlet bliver.

”Det kommer an på, hvilke data de skal lægge på bordet, og det er noget, de finder ud af med FDA. Men tre år er ikke urealistisk, og det sætter dem markant tilbage i konkurrencen på det amerikanske marked,” siger Søren Løntoft.

Det er et marked for insulin er på 65 mia. kr. ud af et globalt marked på 106 mia. kr. Dermed er over 60 pct. af insulinmarkedet på det amerikanske marked.

Godt for konkurrenter

Forsinkelsen betyder samtidig, at Sanofi får endnu længere tid til at manifestere på markedet, hvor selskabets insulin Lantus med en status som verdens femte bedst sælgende lægemiddel i 2012 allerede fører med flere længder.

Men også andre konkurrenter nyder godt af nyheden, vurderer Søren Løntoft.

”Samtidig åbner det en bagdør for nogle af de andre aktører. Blandt andet har Eli Lilly også en langtidsvirkende insulin under udvikling, og det er et insulin, som umiddelbart ser ud til at have mange af de samme kvaliteter som Tresiba. De får nu mulighed for at komme med på vognen.”

”Udover det så har man også Ideglira, kombination mellem Tresiba og Victoza, som man forventede at indsende registreringsansøgning på i 2013, men i og med at Tresiba ikke er godkendt, vil det også blive forsinket,” siger analytikeren.

Lussing til aktien

Ligesom på insulinmarkedet er det amerikanske GLP-1 marked også det største marked i verden. Derfor er nyheden en gave til Sanofi, som ellers i sidste uge meldte ud, at man måtte forsinke studier med sit kombinationsmiddel mellem Lantus og Lyxumia.

”Før den her meddelelse havde Novo Nordisk et ekstra forspring, men det er i bedste fald formindsket og i værste fald udraderet.”

Ifølge Søren Løntoft er der så mange forskellige aspekter i det foreløbige afslag, at det er svært at spå om præcis, hvordan aktiemarkedet vil reagere.

”Aktien vil få en syngende lussing i dag, det er der ingen tvivl om, men det er svært at sige, hvor stor den bliver.”

Købsmulighed

Amerikanske Morgan Stanley ser et støttepunkt for den slagne Novo Nordisk-aktie i niveauet 960 kr., efter at det danske medicinalselskab er røget i frit fald mandag morgen.

"Historisk set har et skarpt fald i Novo Nordisk-aktien været set som en mulighed for at gå ind i aktien," skriver Morgan Stanley i en kommentar mandag ifølge Ritzau Finans.

Kl. 09.45 havde investorerne barberet 12,4 pct. af aktien.

 

Prøv MedWatch gratis og uforpligtende i 40 dage, og modtag samtidig vores gratis nyhedsbrev to gange dagligt.

 FDA dumper Tresiba og Ryzodeg

 Analytiker: Står nu med det ene ben i det forjættede land

 Overbevisende sejr til Novo efter FDA-afgørelse

 Novo tilbyder at lave nyt Tresiba-studie

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier