Kræftforskende milliardær starter nyt firma

En amerikansk kræftforsker, som solgte et lovende lægemiddel til et stort amerikansk medicinalselskab, vil nu starte en ny virksomhed fokuseret på kræftbehandling. ”Som samfund har vi ikke råd til at vente,” siger han.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Den amerikanske rigmand Patrick Soon-Shiong grundlagde sin formue ved at udvikle kræftmedicinen Abraxane og sidenhen sælge den til virksomheden Celgene. Siden er han gået andre veje og har bl.a. købt en andel i basketball-holdet LA Lakers og er blevet den rigeste mand i Los Angeles. Men nu vender han tilbage til udgangspunktet og starter en ny virksomhed med fokus på at udvikle kræftmedicin. Det skriver Bloomberg.

Det nye firma med navnet NantOmics vil bygge videre på den viden Patrick Soon-Shiong opnåede gennem udviklingen af Abraxane, som Celgene købte for 2,9 mia. dollar i 2010. Lægemidlet er i bund og grund en kemoterapi, som er indhyllet i et menneskeligt protein kaldet albumin, som mere effektivt kan føre de kræftdræbende stoffer, hvor de skal hen.

Ikke råd til at vente

I sidste uge meddelte Celgene ifølge Bloomberg, at Abraxane forlængede middellevetiden for patienter med fremskreden kræft i bugspytkirtlen med 1,8 måneder i forhold til standard behandling. Men Patrick Soon-Shiong vil nu udvikle nye teknologier og terapier, som kan bruges mod flere forskellige kræftformer, ud fra sin eksisterende viden.

”Det tog 23 år fra Abraxane blev udtænkt, til vi kunne fremlægge klare beviser for, at det virker mod kræft i bugspytkirtlen,” siger han i et telefoninterview med nyhedskilden, og påpeger:

”Som samfund har vi ikke råd til at vente 23 år mere, før vi sikrer os, at patienterne får den rette behandling, på det rette tidspunkt, til den rette pris.”

Rammer kræftens bane

Kræftforskeren forklarer, at de kræftbehandlinger han vil udvikle i det nye firma vil adressere kræftens ”polyklonalitet”, dvs. dens evne til at gennemgå adskillige mutationer på samme tid. Vha. virksomhedens teknologi vil han først undersøge patienternes genetiske arvemasse, for at få en forståelse for hvilken form kræftsygdommen har taget, og derefter udvikle specielle kinaseinhibitorer mod den.

 

 Ny forskning kan hjælpe med at ”indhegne” kræft

 Åben debat om kræftbehandling efterlyses

 Nyt skridt fremad i kampen mod bugspytkirtelkræft 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også