Nyt skridt fremad i kampen mod bugspytkirtelkræft

Nyt lægemiddel mod bugspytkirtelkræft viser tegn på en større overlevelsesrate og et længere liv for patienten. "Nu mangler vi blot at finde ud af, præcist hvordan vi skal tolke disse data, og hvordan medicinen anvendes bedst,” siger professor.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Bugspytkirtelkræft er en af de cancersygdomme, der har den dårligste overlevelsesrate. Kun 13 procent af alle patienter med sygdommen er i live et år efter, de har fået diagnosen, bl.a. fordi kræften ofte opdages meget sent. Men et nyt lægemiddel kan være et lille, men betydningsfuldt skridt på vejen til at løse koden omkring bugspytkirtelkræft.

Produktet Abraxane fra Celgene - der præsenteres netop nu  på ASCO GI kongressen i San Francisco - er i et fase 3-studie blevet testet blandt 800 patienter, og studiet viser, at 1-års overlevelsen blev øget med 59 procent hos patienter, der blev behandlet med Abraxane i kombination med standardbehandlingen – gemcitabin - sammenlignet med patienter, der kun fik standardbehandlingen.

Samtidig viste studiet, der er det største nogensinde i behandlingen af fremskreden bugspytkirtelkræft, at hvor median-overlevelsen for patienter med metasteret kræft i bugspytkirtlen normalt er 4-6 måneder, så blev overlevelsen i gennemsnit øget med 1,8 måneder.

Ny mulighed i lille værktøjskasse

I en pressemeddelelse fra Celgene udtaler Per Pfeiffer, professor og overlæge på Odense Universitetshospital:

“Studiet er meget interessant. Det er første gang, vi får bekræftet, at 2-stof kemoterapi er bedre end gemcitabin alene. Gemcitabin har været standardbehandling til bugspytkirtelkræft siden 1997, og det er glædeligt, at det nu er vist at overlevelsen øges med næsten 2 måneder, når gemcitabin gives i kombination med Abraxane.

Vi har meget få behandlingsmuligheder til disse patienter, så det betyder meget, at vi nu har endnu en mulighed. Nu mangler vi blot at finde ud af, præcist hvordan vi skal tolke disse data, og hvordan medicinen anvendes bedst.”

Snyder tumoren

Placeringen af bugspytkirtlen og dens funktioner gør behandling af kræft i bugspytkirtlen særlig problematisk, men med metoden, som Abraxane bruger, så skjules medicinen, så tumoren ikke når at forstå, at den bliver angrebet, før medicinen allerede er inden i tumoren, hvor den frigør sit aktive stof, forklarer Per Pfeiffer.

Behandlingsmetoden er baseret på stoffet paclitaxel, som er bundet til nanopartikler af albumin. Disse partikler beskytter de aktive ingredienser fra nedbrydning og bringer medicinen til kræftcellerne, hvor den skal virke. Desuden gør det nye lægemiddel det muligt at give en højere dosis af medicinen med en acceptabel bivirkningsprofil for patienten.

På nuværende tidspunkt er lægemidlet godkendt som monoterapi til behandling af metastatisk brystkræft til voksne patienter i Danmark, som ikke har haft effekt af første linjebehandlingen, og hvor behandlinger indeholdende antracyklin ikke er indikeret.

Budspytkirtelkræft er den tiende mest hyppige kræftform og er globalt set den 8. mest dødelige kræftsygdom. I Danmark diagnosticeres omkring 900 personer årligt med sygdommen, og mere end halvdelen af patienterne bliver først diagnosticeret, når kræften er metastaseret.

Hvem vinder kampen mod kræft? 

Ny skræddersyet kræftbehandling til danske patienter 

Åben debat om kræftbehandling efterlyses 

Fører screeningsboom til overbehandling og modediagnoser?

Roche opnår gennembrud med kræftmiddel 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også