MedWatch

Nyt skridt fremad i kampen mod bugspytkirtelkræft

Nyt lægemiddel mod bugspytkirtelkræft viser tegn på en større overlevelsesrate og et længere liv for patienten. "Nu mangler vi blot at finde ud af, præcist hvordan vi skal tolke disse data, og hvordan medicinen anvendes bedst,” siger professor.

Foto: Colourbox

Bugspytkirtelkræft er en af de cancersygdomme, der har den dårligste overlevelsesrate. Kun 13 procent af alle patienter med sygdommen er i live et år efter, de har fået diagnosen, bl.a. fordi kræften ofte opdages meget sent. Men et nyt lægemiddel kan være et lille, men betydningsfuldt skridt på vejen til at løse koden omkring bugspytkirtelkræft.

Produktet Abraxane fra Celgene - der præsenteres netop nu  på ASCO GI kongressen i San Francisco - er i et fase 3-studie blevet testet blandt 800 patienter, og studiet viser, at 1-års overlevelsen blev øget med 59 procent hos patienter, der blev behandlet med Abraxane i kombination med standardbehandlingen – gemcitabin - sammenlignet med patienter, der kun fik standardbehandlingen.

Samtidig viste studiet, der er det største nogensinde i behandlingen af fremskreden bugspytkirtelkræft, at hvor median-overlevelsen for patienter med metasteret kræft i bugspytkirtlen normalt er 4-6 måneder, så blev overlevelsen i gennemsnit øget med 1,8 måneder.

Ny mulighed i lille værktøjskasse

I en pressemeddelelse fra Celgene udtaler Per Pfeiffer, professor og overlæge på Odense Universitetshospital:

“Studiet er meget interessant. Det er første gang, vi får bekræftet, at 2-stof kemoterapi er bedre end gemcitabin alene. Gemcitabin har været standardbehandling til bugspytkirtelkræft siden 1997, og det er glædeligt, at det nu er vist at overlevelsen øges med næsten 2 måneder, når gemcitabin gives i kombination med Abraxane.

Vi har meget få behandlingsmuligheder til disse patienter, så det betyder meget, at vi nu har endnu en mulighed. Nu mangler vi blot at finde ud af, præcist hvordan vi skal tolke disse data, og hvordan medicinen anvendes bedst.”

Snyder tumoren

Placeringen af bugspytkirtlen og dens funktioner gør behandling af kræft i bugspytkirtlen særlig problematisk, men med metoden, som Abraxane bruger, så skjules medicinen, så tumoren ikke når at forstå, at den bliver angrebet, før medicinen allerede er inden i tumoren, hvor den frigør sit aktive stof, forklarer Per Pfeiffer.

Behandlingsmetoden er baseret på stoffet paclitaxel, som er bundet til nanopartikler af albumin. Disse partikler beskytter de aktive ingredienser fra nedbrydning og bringer medicinen til kræftcellerne, hvor den skal virke. Desuden gør det nye lægemiddel det muligt at give en højere dosis af medicinen med en acceptabel bivirkningsprofil for patienten.

På nuværende tidspunkt er lægemidlet godkendt som monoterapi til behandling af metastatisk brystkræft til voksne patienter i Danmark, som ikke har haft effekt af første linjebehandlingen, og hvor behandlinger indeholdende antracyklin ikke er indikeret.

Budspytkirtelkræft er den tiende mest hyppige kræftform og er globalt set den 8. mest dødelige kræftsygdom. I Danmark diagnosticeres omkring 900 personer årligt med sygdommen, og mere end halvdelen af patienterne bliver først diagnosticeret, når kræften er metastaseret.

Hvem vinder kampen mod kræft? 

Ny skræddersyet kræftbehandling til danske patienter 

Åben debat om kræftbehandling efterlyses 

Fører screeningsboom til overbehandling og modediagnoser?

Roche opnår gennembrud med kræftmiddel 

Mere fra MedWatch

Novo Nordisk afsætter yderligere en milliard i fabriksbyggeri

Novo Nordisk udvider sidste års kæmpeinvestering på 17 mia. kr. med yderligere en mia. kr. til opførslen af endnu en fabrik i Kalundborg samt udvidelse af to nuværende produktionsanlæg. Omkring 420 nye stillinger ventes nu som samlet resultat.  

Evaxion sikrer sig mulighed for at rejse 100 mio dollar

Biotekselskabet Evaxion Biotech, der arbejder med udviklingen af vacciner og immunterapi baseret på kunstig intelligens, har sikret sig muligheden for at rejse 100 mio. dollar til finansieringen af selskabets drift i tider med uro på de finansielle markeder. Rettidig omhu, lyder det fra den adm. direktør.

Ny finansdirektør vil skabe forandring hos WSA

Høreapparatkoncernen WS Audiologys nye finansdirektør, Marianne Wiinholt, er den femte af slagsen siden fusionen i starten af 2019, og kun en måned inde i hendes ansættelse varsler hun store strukturelle ændringer. 

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier