Læger udskriver dyr medicin

Læger og psykiatere udskriver ofte et af de dyreste præparater til patienter, selvom de ikke har prøvet billigere alternativer. IRF giver industrien skylden.
af KRESTEN MORTEN MUNKSGAARD

Når danske patienter får ordineret medicin, går de alt for ofte derfra med en recept på dyr medicin frem for billige alternativer. Det viser to nye undersøgelser fra Institut for Rationel Farmakoterapi.

Instituttet har undersøgt alle førstegangsordinationer af antidepressivmedicinen escitalopram over for citalopram og sertralin samt førstegangsordinationer af stærke oxycodon over for morfin i 2010.

Og en gennemgang viser, at lægerne ikke følger IRF's anbefalinger om at lade patienterne afprøve den billige medicin først.

Besparelse på 130 mio.

"Lægerne vælger i alt for høj grad de dyre lægemidler som førstevalg. Det er ingen ny problemstilling, men ærgerligt, at det fortsat hænger ved. Vores beregninger viser, at hvis bare halvdelen af forbruget af oxycodon og escitalopram var blevet omlagt til billigere ligeværdigt alternativ (hhv. morfin og citalopram eller sertralin) kunne man have sparet ca. 130 mio kr. – alene i år 2010", siger Dorte Glintborg, farmaceut hos IRF og medforfatter på de to studier til Ugeskrift for Læger.

"Fagligt set kan der nogle gange være grund til vælge de dyre præparater som andetvalg, men der er altså ingen gode argumenter for at bruge de dyre først. Hver femte, der får de dyre SSRI-præparater som førstevalg, er altså for mange," fortsætter hun.

Undersøgelserne viser, at det især er hospitalslæger og praktiserende psykiatere, der er tilbøjelige til at udskrive den dyre medicin første gang, mens de praktikserende læger er en smule bedre til at følge IRF's anbefaling.

Markedsføring får skylden

Jeanett Bauer, der er formand for Dansk Psykiatrisk Selskab, peger dog på, at nye tilskudsregler, der har givet escitalopram klausuleret tilskud for et lille års tid siden, allerede kan have påvirket ordinationsmønstret i retning af et mere rationelt forbrug end i 2010, hvor tallene er fra.

Ifølge Dorte Glintborg er ligger forklaringen på udskrivelsen af dyr medicin hos industrien:

"Den mest oplagte forklaring er industriens markedsføring", siger Dorte Glintborg.

På spørgsmålet om, hvorvidt tendensen kan skyldes, at lægerne vurderer, at de dyrere midler er bedre for patienterne svarer Dorte Glintborg:

"Vi har gennemgået evidensen, og intet tyder på, at de er bedre. Men du har ret, det kan godt være nogle lægers argument, at de er bedre, men så er vi igen tilbage til indflydelsen fra industriens reklame og markedsføring. Det har længe været antagelsen, at escitalopram virker lidt hurtigere, og nogle læger vælger derfor at starte med dette for at hjælpe patienten hurtigst muligt. Vores gennemgang af litteraturen viser dog, at en eventuel forskel fra citalopram er så minimal, at den enkelte patient eller læge næppe ville kunne registrere det. I øvrigt ses forskellen slet ikke sammenlignet med sertralin, så hvis lægen tvivler, kan man jo så vælge dette i stedet. Men samfundet betaler så ekstra for den holdning blandt lægerne", siger hun.

 Bent Hansen: Vi har råd til ny, dyr medicin lige nu

 Apoteker skal sænke priserne på medicin

 Lif: Det er jo ikke sjovt at skulle sænke priserne, men…

 Ny prisaftale på plads

 

Prøv MedWatch gratis og uforpligtende i 40 dage, og modtag samtidig vores gratis nyhedsbrev to gange dagligt.    

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også