MedWatch

Ny prisaftale på plads

En ny prisaftale mellem Sundhedsministeriet, Danske Regioner og Lægemiddelindustriforeningen betyder ændringer i prisen på sygehusmedicin i 2013 og 2014.

Prislofterne på sygehusmedicinen reduceres med 2,5 procent henholdsvis 1. april 2013 og 1. april 2014.

Det er konsekvensen af en ny prisaftale mellem Sundhedsministeriet, Danske Regioner og Lif.

Parterne er enige om, at danske lægemiddelpriser generelt set ikke bør afvige fra prisniveauet i de europæiske lande, som man i Danmark normalt sammenligner sig med.

Forventer generelt prisfald i Europa

Det gælder både lægemidler, der introduceres i aftaleperioden, og for lægemidler, der allerede er markedsført i Danmark. Og det er baggrunden for sænkningen af prisloftet.

"I aftaleperioden forventes et generelt prisfald på sygehusmedicin i de europæiske lande, som Danmark normalt sammenlignes med. Som konsekvens heraf nedsættes prislofterne med 2,5 pct. pr. 1. april 2013 og med 2,5 pct. pr. 1. april 2014. I begge tilfælde gælder, at prisloftreduktionen træder i kraft i første prisperiode efter den 1. april," står der således i aftaleteksten.

Det er samtidig centralt for Lif at understrege, at "aftalen er indgået i lyset af den særlige generelle økonomiske situation og den deraf følgende ubalance i de offentlige finanser, som i disse år kendetegner Danmark og de øvrige europæiske økonomier".

De sammenlignelige lande

Aftalen indebærer, at prisen på lægemidler, der introduceres i aftaleperioden, ikke kan overstige den gennemsnitlige pris i de europæiske lande, som vi i Danmark normalt sammenligner os med. Parterne er enige om, at gruppen af sammenlignelige lande er Sverige, Norge, Finland, Storbritannien, Holland, Belgien, Tyskland, Irland og Østrig.

Gennemsnittet beregnes uanset, hvor mange af de omhandlede lande, der på det pågældende tidspunkt har markedsført produktet. Dog skal produktet ved introduktionen i Danmark være markedsført i minimum tre lande. Ellers fastsættes det endelige prisloft først, når dette er sket.

Aftalen gælder for de priser, der finder anvendelse fra 1. januar 2013 og frem til 31. december 2015. Der finder en midtvejsdrøftelse og eventuel genforhandling af aftalen sted mellem alle parterne inden udgangen af juni 2014.

 MedWatch Panel: Topchefer advarer mod kortsigtet tænkning

 Staten har betalt for meget for medicin

 Milliardgevinst på kopimedicin

 Industrien vil ikke sammenlignes med Slovenien

 Regioner vil dele risiko med lægemiddelindustrien

 

Prøv MedWatch gratis og uforpligtende i 40 dage, og modtag samtidig vores gratis nyhedsbrev to gange dagligt.    

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier