Bent Hansen: Vi har råd til ny, dyr medicin lige nu

Regionsrådsformand Bent Hansen lægger låg på debatten om, hvorvidt man skal bruge penge på dyre lægemidler for at forlænge levetiden hos patienter marginalt med henvisning til, at der er styr på medicinudgifterne lige nu. Men den situation kan ændre sig inden for få år.
Foto: Emil Ryge Christoffersen / Jyllands-Posten
Foto: Emil Ryge Christoffersen / Jyllands-Posten

Hen over julen har debatten om prioriteringen af lægemidler i det danske sygehusvæsen kørt efter, at sundhedsøkonom Kjeld Møller Pedersen sagde, at man snart ville være nødt til at bortprioritere nogle sygdomme, hvis der skal skaffes plads til nye behandlinger og til ny medicin til én sygdom.

Det er dog ikke en situation, som man ifølge regionsrådsformand Bent Hansen (S) står i lige nu.

”Her og nu har vi en økonomisk situation, der gør, at der ikke er nogen advarselslamper, der blinker. Men hvis der lige pludselig kommer ti nye præparater til kræftpatienter og til andre meget tunge patientkategorier, som vil have en minimal effekt og koster det hvide ud af øjnene, så er jeg da enig med Kjeld Møller i, at vi er nødt til at tage en debat om det,” siger han til MedWatch og uddyber:

Er det godt nok?

”Hvis vi ikke har flere penge, og vi skal til at bruge et milliardbeløb på nye typer medicin, og vi skal tage de penge fra andre, så får vi enten debatten indirekte ved, at vi skubber den ud på sygehusene, eller også kan vi tage debatten up front og ærligt. Hvis vi får et nyt præparat, der f.eks. i bedste fald for 1 ud 10 patienter forlænge levetiden med en måned, er det så godt nok til, at vi skal tage det i brug?”

For øjeblikket understreger formanden, at han gerne vil have en åben debat om behandlingen af de patienter, der har meget fremskredne og dødelige sygdomme.

”Der er mange patienter, som siger, at de vil kæmpe til det sidste. Men man er også nødt til at tænke over, hvis man er så langt ude, og hvis videre behandling medfører så meget kemo og anden behandling, at du stort set ikke kan fungere som menneske. Er det, det patienten vil med de sidste måneder af sit liv? Eller skal man hellere tilrettelægge de måneder sådan, at du kan få glæde af dine pårørende og omvendt i de sidste måneder? Den debat er vigtig at tage med fagfolkene,” siger han og fortsætter:

Ikke en værdig diskussion

”Men man skal ikke starte med at sige, at man skal spare penge, og derfor får patienten ikke mere behandling. Det kan man etisk simpelthen ikke. Det er ikke en værdig diskussion i forhold til nogle mennesker, som måske er på vej til at dø.”

Hvis det lige pludselig ”vælter ind” med nye typer medicin, så nærmer vi os ifølge Bent Hansen dog den situation, hvor man skal prioriteringsdebatten forfra.

”Her og nu blinker advarselslamperne ikke. Der er styr på medicinudgifterne for nuværende. Men når vi kommer to-tre-fire år frem, og antallet af ældre og mennesker med kroniske sygdomme fortsætter med at stige, samtidigt med at sundhedsbudgetterne stort set ikke stiger, så bevæger vi os lige så stille ind i den situation, som Kjeld Møller gør opmærksom på.”

 Udvalgsformand: Vi skal være modige og prioritere medicin

 Åben debat om kræftbehandling efterlyses 

 Regeringen ser på fire modeller for prioriteringsinstitut

 Enhedslisten vil give 50 mio. til prioriteringsinstitut 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også