Enhedslisten vil give 50 mio. til prioriteringsinstitut
Der skal være styr på medicinudgifterne. Det mener Enhedslisten, som med efterårets finanslovsforhandlinger vil afsætte 50 mio. kr. til oprettelsen af et nyt, uafhængigt lægemiddelinstitut. Og forslaget støttes umiddelbart af regeringspartierne.
Det skriver dagbladet Information. Det nye institut skal rådgive læger, politikere og sundhedsmyndigheder om lægemidler og behandlingsmetoder.
Mange overvejelser
Diskussionerne om et prioriteringsinstitut har været længe undervejs, og regionerne har specielt været inde over overvejelserne. Især er man blevet inspireret af det engelske lægemiddel-prioriteringsinstitut NICE i planerne om en national indsats til prioritering af lægemiddelområdet.
Forslaget om en national instans til prioritering på lægemiddelområdet blev første gang fremsat af Danske Regioner i januar 2011.
Og i juni indgik regeringen og Danske Regioner en ny aftale om regionernes økonomi 2013, hvor det blev aftalt, at der skal gås efter lavere priser på medicin på sygehusene, ligesom der vil komme en øget granskning af ikke mindst nye lægemidlers effektivitet.
”Parterne er derfor enige om at undersøge mulighederne for en øget prioritering på området, hvor der lægges vægt på lægemidlers omkostningseffektivitet med henblik på at sikre et bedre forhold mellem effekten af og prisen på lægemidlerne og derved sikre mere sundhed for pengene. I arbejdet skal relevante erfaringer fra andre lande inkluderes,” fremgår det af aftalen.
Stigende udgifter over årti
I perioden fra 2001 og til 2011 steg de samlede medicinudgifter i Danmark fra 13 mia. kroner til 20,2 mia. kroner. Heraf voksede det offentliges andel af medicinudgifterne fra 7,5 mia. kroner og til 13,2 mia. kroner.
Det seneste år er væksten i medicinudgifterne dog bremset. Læs også: Sygehuse bremser vækst i medicinudgifter
Sundhedsministerens partifælle og sundhedsordfører Jonas Dahl (SF) kalder forslaget en »interessant idé«, Radikale Venstres sundhedsordfører, Camilla Hersom, finder ideen "sympatisk", og Socialdemokraternes Flemming Møller Mortensen er enig i, at der er behov for et "uvildigt organ, som træffer beslutningerne".
Rapport: En halv milliard at spare på at prioritere medicin
Medicinpriserne skal presses endnu mere
Hårdere tider forude for lægemiddelindustrien
Regionerne udskyder nationalt prioriteringsinstitut