MedWatch

Positive nye kræft-data fra medicinalgigant

Nye forsøg med lægemiddel fra Bristol-Myers-Squibb viser fordobling af fireårsoverlevelsen for patienter med spredt modermærkekræft.

Foto: Colourbox

En relativ ny behandling for spredt modermærkekræft tegner lovende for både nuværende og kommende patienter. Den globale medicinalkoncern Bristol-Myers Squibb (BMS) har således netop offentliggjort patientforsøg, som en dansk speciallæge betegner som meget spændende.

Hyppigheden af modermærkekræft er stigende i Danmark, hvor vi har cirka 1800 nye tilfælde om året. Fire ud af fem kan helbredes med kirurgi, mens cirka 20 procent udvikler spredning af modermærkekræft og en del af disse vil kunne behandles med medicin. 

I Danmark ligger vi sammen med Norge med den højeste hyppighed af modermærkekræft i Europa. Det skyldes dårlige solvaner, herunder solskoldninger, kombineret med en generel sart hud. Og så ved man, at det også, især hos yngre, hænger sammen med brug af solarier

Flere studier positive for overlevelse

På den netop afholdte europæiske onkologikongres ESMO blev der ifølge en meddelelse fra BMS præsenteret opdaterede data på overlevelse, på fire og fem år, fra fire kliniske studier; et fase 3-studie og tre fase 2-studier hos patienter med metastaserende malignt melanom, også kaldet spredt modermærkekræft.

Fase 3-studiet viser, hedder det,  en fordobling af fireår-soverlevelsen for tidligere behandlede patienter, som fik lægemidlet fra BMS, YERVOY (ipilimumab), i kombination med dakarbazin (DTIC). 19 procent af patienterne som fik YERVOY i kombination med lægemidlet DTIC levede efter fire år sammenlignet med 9,6 procent af patienterne, der kun blev behandlet med DTIC.

Fase 2 forsøg

Derudover er der rapporteret såkaldte langtidsdata for en kombineret langtidsopfølgning fra tre fase 2-studier.

Et af disse tre studier viser, at femårsoverlevelsen varierede mellem 38 procent og 49 procent hos patienter, der ikke tidligere har modtaget anden behandling for deres sygdom. Dette var uændret sammenlignet med den tidligere publicerede fireårsanalyse.

Længere overlevelse

I relation til langtidsopfølgningerne på Yervoy siger Henrik Schmidt:

”Det er glædeligt, at der præsenteres langtidsopfølgninger for ipilimumab. Resultaterne fra studierne viser, at en del af de patienter, der behandles med ipilimumab får en reel forlænget overlevelse. Jeg håber på, at se endnu flere langtidsdata på kommende videnskabelige kongresser, men nu glæder jeg mig bare over de patienter, der får gavn af de nye behandlinger, som nu findes mod malignt melanom”.

Han tilføjer over for MedWatch, at de tre fase 2 studier ikke har en kontrolgruppe at sammenligne med, men tallene viser, hvor mange, der efter behandling fortsat er i live efter fire-fem år.

”De tal er ret høje i forhold til de tal, som vi ellers ser, og tallene understøtter de data, som vi har fra fase 3 studiet. Generelt har 5 års overlevelsen ved spredt modermærkekræft rundt om i verden, herunder Danmark, ligget omkring 10 procent. Det er endnu for tidligt at sige, om patienterne fra disse forsøg med 5 års overlevelse er raske.  Men når man ved en sygdom som denne når ud til fem år, så ser det meget lovende ud, og derfor er videre opfølgning på langtidsoverlevelsen af stor betydning.”

 Bavarian fremlægger "opmuntrende" data  

 Nyt lægemiddel i kampen mod tarm-kræft

 Ældre diabetespille testes som middel mod kræfttyper 

 Slangegift kan give nye opdagelser i kræft og diabetes 

Mere fra MedWatch

Direktør forlader svenske Lif

Anders Blanck, der siden 2011 har været adm. direktør i svenske Lif, har oplyst til bestyrelsen, at han ønsker at forlade posten.

Boston Scientific opkøber privatejet selskab

Amerikanske Boston Scientific har set sig lun på virksomheden Obsidio, der har udviklet en særlig teknologi til at lukke for blodtilførslen, og overtager ejerskabet i en handel uden oplyst pris.

Konservative tavse om modstand mod statsstøtte til Bavarian Nordic

Det Konservative Folkeparti stemte som eneste parti i Folketinget imod statsstøtten på op mod 800 mio. kr. til Bavarian Nordics udvikling af en covid-19-vaccine, men partiet ønsker ikke at kommentere, hvorfor de tog afstand fra det statslige samarbejde med virksomheden.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier