MedWatch

Grapejuice kan forstærke kræftmedicin

Studier har vist, at et dagligt glas grapefrugtjuice har givet samme effekt af en dosis kræftmedicin, som en mere end tre gange så stor mængde af selve medicinen.

Foto: Colourbox

Kræftpatienter, der dagligt drikker et glas grapefrugtjuice, kan få større virkning af den medicin, de indtager.

Forskere har ifølge Videnskab.dk påvist, at stoffer i grapefrugtjuice hæmmer visse enzymer i fordøjelsessystemet. Disse enzymer nedbryder en lang række medicin, deriblandt kræftmidlet Rapamycin.

Rapamycin er et medikament, der som udgangspunkt blev udviklet for at forhindre afvisning af transplanterede organer. Men midlet har også vist sig at kunne hæmme kræft.

350 procent stigning

Når grapefrugten hæmmer enzymprocessen, øges niveauerne af virkestoffet i blodet. Dermed mente forskerne, at juicen kunne give patienterne en større effekt af medicinen, uden at øge dosen og den tilhørende risiko for bivirkninger.

Det viste sig, at patienter, som drak cirka 2,5 deciliter grapefrugtjuice, fik en stigning i niveauerne af Rapamycin på 350 procent, mens de, der tog ketoconazol, et medikament som har en effekt, der ligner juicens, fik en stigning på 500 procent.

Frugtsaften er til gengæld billig og garanteret ikke giftig. Der mangler dog endnu en del forskning, inden det alvor kan komme på tale at anvende juicen, da alle mennesker laver ikke lige mange enzymer, der nedbryder Rapamycin og andre mediciner.

 Lægemiddelforskningen har stor fokus på kræft

 Ny forskning giver håb om D-vitaminer i kartofler og tomater 

 Dansk opfindelse effektiviserer kampen mod kræft

 Bananfluer bruges i kampen mod kræft

 

Prøv MedWatch gratis og uforpligtende i 40 dage, og modtag samtidig vores gratis nyhedsbrev to gange dagligt.

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier