Lægemiddelforskningen har stor fokus på kræft

De danske biotekselskaber har super fokus på udvikling af lægemidler mod kræft, viser analyse af de største områder i dansk bioteks pipeline. Og vi har en moden portefølje af lægemidler under udvikling.
Foto: Copenhagen Capacity og Ernst & Young
Foto: Copenhagen Capacity og Ernst & Young

Over halvdelen af de lægemidler, der er under klinisk udvikling, altså forsøg i mennesker, i de danske biotekselskaber, er inden for kræftområdet.

Det fremgår af rådgivningsmateriale fra Copenhagen Capacity – på basis af relativt nye tal fra revisions- og konsulentkoncernen Ernst & Young.

Copenhagen Capacity´s primære opgave er at tiltrække udenlandske investeringer til Hovedstadsregionen. Ifølge business development manager med fokus på life science, Ruth Klyver, omfattter analysen ikke de fire store flagskibe i den danske lægemiddelindustri; Novo Nordisk, Lundbeck, Leo Pharma og Alk-Abello.

De tre største områder

Analysen viser, at de danske biotekselskaber, der er i en forskning- og produktudviklingsfase, samlet set har 125 lægemiddelkandidater i deres pipeline: 54 procent er inden for onkologi, altså cancer, mens det næststørste område med 12 procent er inden for metabolisme og endikrinologi, hvilket vil sige inden for stofskifte og hormonelt betingede sygdomme, herunder sukkersyge. På tredjepladsen kommer med 11 procent forskning og udvikling inden for neurologi, dvs. især inden for hjernesygdomme.

En global tendens

Ruth Klyver påpeger, at vi ser samme tendens til fokus på cancer globalt. Hun siger:

”Den danske pipeline er meget cancer-orienteret, der er rigtig mange studier i gang. PÅ den måde ligner vi verden omkring os, om end vores relative satsning ligger lidt højere.”

Andre tal fra Ernst & Young viser, at i Europa er andelen af forsøg inden for cancer 33 procent, mens det tilsvarende tal for USA er 44 procent.

Hvorfor ligger cancer så højt?

”Alle virksomheder kan se potentiale i at udvike cancer-produkter på den ene eller anden måde. Det er jo en af de sygdomme, man har arbejdet med meget længe uden rigtig at få de store gennembrud.”

Ruth Klyver tilføjer, at det der især har været af fremskridt inden for cancer, har været behandlingen mere end medicinen, såsom kemoterapi og forståelsen af cancer. Der findes mange forskellige, mindre cancerområder og dermed også mange forskellige behov for medicin og behandling.

MedWatch har tidligere beskrevet, hvordan der inden for de seneste 10-15 år, med enkelte undtagelser, har været ganske få gennembrud i udviklingen af medicin mod cancer. Læs om de største fremskridt her. Med de bugnende pipelines i hele verden er der dog håb om, at der formentlig vil ske en række fremskridt de kommende år.

Flere kandidater tættere på mål

Både i Europa og Danmark isoleret set stiger antallet af lægemiddelkandidater i fase 3, hvor der ikke er langt til markedspladsen. I Danmark er der således 21 lægemiddelkandidater i fase 3 mod 19 året før. Fase 2 er faldet med tre kandidater, mens der er et enkelt produkt mere i fase 1. Også i 2010 var der 125 lægemiddelkandidater under udvikling.

”Den gode melding er, at det er en rigtig moden dansk pipeline, at der ikke er sat færre studier i gang, og at der også i 2011 var 125 kandidater i pipeline.

Hvis de fire store spydspidser havde været med, ville vi være vokset betydeligt inden for metabolisme, neurologi, autoimmune sygdomme og inflammation på listen. Dermatologi, som Leo Pharma arbejder inden for, er ikke på listen frra Ernst & Young,” siger Ruth Klyver.

MedWatch beskrev for nyligt med henvisning til den nye rapport fra Ernst & Young, hvordan dansk bioteks pipeline er den tredjestørste blandt de europæiske selskaber.

Masser af danske lægemiddel-kandidater 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også