Dansk opfindelse effektiviserer kampen mod kræft

En dansk forsker har opfundet en maskine og en metode, der gør MR-scannere op mod 100.000 gange mere følsomme. Dermed kan man øjeblikkeligt se, om kræftmedicin virker.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

En ny dansk opfindelse gør det muligt at følge medicinens vej ind i kræftcellerne ’live’, og dermed markant øge patientens chance for at få den rigtige medicin fra dag ét.

Den nye opfindelse er en maskine, der kan magnetisere sporstoffer. Sammen med en almindelig MR-scanner giver den et hidtil uhørt præcist billede af, hvad der foregår inde i kroppen og i kræftcellerne.

"Vi tester i øjeblikket magnetiserede sporstoffer i patienter med prostatakræft, men vi har allerede haft succes i dyreforsøg. Hvis vores projekt lykkes til fulde, kan det være en ’gamechanger’ i kampen mod kræft,« siger professor ved DTU, Electrical Engineering,"  Jan Henrik Ardenkjær-Larsen, der står bag den nye opfindelse, til Videnskab.dk.

Magnetisk udvidelse

MR-scanneren har nemlig sine begrænsninger. Den giver kun et relativt grovkornet billede af de små detaljer, som fortæller, hvorvidt en kræftcelle reagerer på en behandling eller ej.

Ved at magnetisere stoffer, som kræftceller optager, kan Jan Henrik Ardenkjær-Larsen og hans kolleger følge stoffet i MR-scanneren og se, om det bliver optaget af kræftcellerne. Det kan givetvis også benyttes til at følge kræftmedicins vej i kroppen og afgøre, om kræftcellerne optager det.

 Forskere undersøger nye strålingsmetoder

 Region Sjælland opruster med nyt udstyr for 108 mio. kr.  

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også