Alzheimers-lægemidler foran skæbnemåneder

Eli Lilly, Pfizer og Johnson & Johnson er blandt de medicinalselskaber, der har brugt hundredvis af millioner dollar på at udvikle lægemiddelkandidater til behandling af Alzheimers.
Og i de kommende måneder får de ifølge Wall Street Journal sandsynligvis en del af svaret på, om satsningen viser sig at være pengene værd.
Pfizer, Johnson & Johnson og deres partner Elan Corp forventes at komme med en udmelding først, med foreløbige resultater så tidligt som i næste måned for deres stof bapineuzumab.
Lilly ventes at afsløre, hvordan dens eksperimentelle behandling solanezumab har klaret sig, dette efterår.
"Dette er et skelsættende år for Alzheimers-forskning," siger Norman Relkin, en neurolog fra Weill Cornell Medical College i New York, der ikke er involveret i disse forsøg, til Wall Street Journal.
Milliardmarked
Resultaterne forventes at have en betydelig indvirkning på virksomhedernes aktier, og på industriens tilsagn om at fortsætte forskningen i Alzheimers-behandling.
De vil blive generelt betragtet som en afstemning om den fremherskende teori i Alzheimers-udvikling af medicin, der fokuserer på de klæbrige klumper af protein kaldet beta amyloid, der ophobes i hjernen.
Markedet for lægemidler, der kunne behandle den underliggende proces og som minimum bremse sygdommens udvikling, skønnes af analytikere til at være 10 mia. dollar om året eller mere - i øjeblikket er markedet op 3 mia. dollar om året.
Aktiestigning på 50 pct.
Eli Lilly skønnes af analytikere til at være det selskab, hvis aktier vil påvirkes mest af Alzheimers-studiernes resultater. Således estimeres fiasko til at koste 10 pct. af aktieværdien, mens succes kan betyde 50 pct. stigning.
Pfizer-aktien skønnes derimod til at stige med 10 pct. i kølvandet på en absolut succes, mens en fiasko vil føre til et fald på 3-4 pct.
Lundbeck, der også har lægemiddelkandidater inden for området i præklinisk udvikling, vil studere konkurrenternes resultater nøje.
"Vi ønsker at have disse indsigter, før vi går i gang med store investeringer," siger Anders Gersel Pedersen, udviklingsdirektør i Lundbeck, til Wall Street Journal.
Lundbecks Alzheimers-midler
Lundbeck har to vaccine-kandidater mod Alzheimers. Den ene er på vej ind i fase-1-studierne og har ikke et officielt navn, men bliver til daglig kaldt Vaccinil.
Den anden lægemiddel-kandidat mod Alzheimers i pipelinen er Lu AE58054. Kandidaten er i fase-2-studierne og bygger på et andet behandlingsprincip end Vaccinil.
Hvor Vaccinil er en sygdomsmodificerende behandling – altså som ikke kurerer Alzheimers, men forsinker udviklingen af sygdommen – er Lu AE58054 en symptomatisk behandling, der forsøger at lempe symptomerne.
Nyt middel mod Alzheimers er ingen ubetinget succes
Kortlægning af DNA skal hjælpe Alzheimers forskning