MedWatch

Alzheimers-lægemidler foran skæbnemåneder

En række Lundbeck-konkurrenter står i de kommende måneder foran offentliggørelse af senfase-studier af lægemiddelkandidater mod Alzheimers. Studier, der kan være afgørende for den videre forskning på området.

Eli Lilly, Pfizer og Johnson & Johnson er blandt de medicinalselskaber, der har brugt hundredvis af millioner dollar på at udvikle lægemiddelkandidater til behandling af Alzheimers.

Og i de kommende måneder får de ifølge Wall Street Journal sandsynligvis en del af svaret på, om satsningen viser sig at være pengene værd.

Pfizer, Johnson & Johnson og deres partner Elan Corp forventes at komme med en udmelding først, med foreløbige resultater så tidligt som i næste måned for deres stof bapineuzumab.

Lilly ventes at afsløre, hvordan dens eksperimentelle behandling solanezumab har klaret sig, dette efterår.

"Dette er et skelsættende år for Alzheimers-forskning," siger Norman Relkin, en neurolog fra Weill Cornell Medical College i New York, der ikke er involveret i disse forsøg, til Wall Street Journal.

Milliardmarked

Resultaterne forventes at have en betydelig indvirkning på virksomhedernes aktier, og på industriens tilsagn om at fortsætte forskningen i Alzheimers-behandling.

De vil blive generelt betragtet som en afstemning om den fremherskende teori i Alzheimers-udvikling af medicin, der fokuserer på de klæbrige klumper af protein kaldet beta amyloid, der ophobes i hjernen.

Markedet for lægemidler, der kunne behandle den underliggende proces og som minimum bremse sygdommens udvikling, skønnes af analytikere til at være 10 mia. dollar om året eller mere - i øjeblikket er markedet op 3 mia. dollar om året.

Aktiestigning på 50 pct.

Eli Lilly skønnes af analytikere til at være det selskab, hvis aktier vil påvirkes mest af Alzheimers-studiernes resultater. Således estimeres fiasko til at koste 10 pct. af aktieværdien, mens succes kan betyde 50 pct. stigning.

Pfizer-aktien skønnes derimod til at stige med 10 pct. i kølvandet på en absolut succes, mens en fiasko vil føre til et fald på 3-4 pct.

Lundbeck, der også har lægemiddelkandidater inden for området i præklinisk udvikling, vil studere konkurrenternes resultater nøje.

"Vi ønsker at have disse indsigter, før vi går i gang med store investeringer," siger Anders Gersel Pedersen, udviklingsdirektør i Lundbeck, til Wall Street Journal.

Lundbecks Alzheimers-midler

Lundbeck har to vaccine-kandidater mod Alzheimers. Den ene er på vej ind i fase-1-studierne og har ikke et officielt navn, men bliver til daglig kaldt Vaccinil.

Den anden lægemiddel-kandidat mod Alzheimers i pipelinen er Lu AE58054. Kandidaten er i fase-2-studierne og bygger på et andet behandlingsprincip end Vaccinil.

Hvor Vaccinil er en sygdomsmodificerende behandling – altså som ikke kurerer Alzheimers, men forsinker udviklingen af sygdommen – er Lu AE58054 en symptomatisk behandling, der forsøger at lempe symptomerne.

 

 Nyt middel mod Alzheimers er ingen ubetinget succes

 Kortlægning af DNA skal hjælpe Alzheimers forskning

 Fremstød til Lundbeck i kapløb om Alzheimers-vaccine

 En vaccine mod Alzheimers?

 Positive resultater for mulig dansk Alzheimersmedicin

Mere fra MedWatch

Her er de vigtigste nyheder fra MedWatch i uge 38

Ugen bød på en milliardkontrakt til Bavarian Nordic, mens Novo Nordisk forventer at sende et ugentligt insullin på markedet inden længe. Medicinrobotter skal erstatte manglende medarbejdere i sundhedsvæsenet. Gik du glip af noget?

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier