MedWatch

Nyt middel mod Alzheimers er ingen ubetinget succes

Johnson & Johnson, Pfizer og Elan Corp. barsler med et lovende, nyt lægemiddel mod Alzheimers sygdom. Men en tidligere testperson fra et studie med medicinen beretter, ifølge Bloomberg, om svære bivirkninger. Samtidig sås der tvivl om medicinens indvirkning på kognitionen.

Da 70-årige Bill Price i 2006 skrev sig op som en af de første testpersoner af Alzheimers-medicinen bapineuzumab, havde han høje forventninger om, at indsprøjtningerne ville få bugt med den sygdom, som langsomt ødelagde hans hukommelse.

Bapineuzumab har til formål at eliminere de såkaldte ”senile plaques” i hjernen, som er kendetegnende for sygdommen, og er et fælles projekt for Johnson & Johnson, Pfizer og Elan Corp. De tre virksomheder er i tæt kapløb med Eli Lilly om at markedsføre det første bredt tilgængelige lægemiddel, som er designet til at behandle en af grundene til Alzheimers og ikke bare symptomerne.

Men for Price var medicinen en skuffelse. Han forlod undersøgelsen i utide, efter han blev ramt af hovedpine og hallucinationer, bivirkninger som muligvis skyldtes hjernehævelse. Sådanne skyggesider er dog ikke det eneste problem for bapineuzumab. Tidlige data indikerer, at selv hvis medicinen mindsker plaques i hjernen, så har den højst sandsynlig ikke den store indvirkning på patientens kognition. Price håber, at studiet endelige data vil vise, at andre patienter blev hjulpet, selvom han ikke selv gjorde.

”Jeg kan se skriften på væggen” fortalte den tidligere lærer Bloomberg i et telefoninterview. ”Jeg prøver desperat at gøre alt hvad jeg kan for at holde sygdommen stangen. Jeg føler dens angreb.”

Læs hele Bloombergs artikel om Alzheimers-truslen her.

Mere fra MedWatch

Direktør forlader svenske Lif

Anders Blanck, der siden 2011 har været adm. direktør i svenske Lif, har oplyst til bestyrelsen, at han ønsker at forlade posten.

Boston Scientific opkøber privatejet selskab

Amerikanske Boston Scientific har set sig lun på virksomheden Obsidio, der har udviklet en særlig teknologi til at lukke for blodtilførslen, og overtager ejerskabet i en handel uden oplyst pris.

Konservative tavse om modstand mod statsstøtte til Bavarian Nordic

Det Konservative Folkeparti stemte som eneste parti i Folketinget imod statsstøtten på op mod 800 mio. kr. til Bavarian Nordics udvikling af en covid-19-vaccine, men partiet ønsker ikke at kommentere, hvorfor de tog afstand fra det statslige samarbejde med virksomheden.

Læs også

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier