MedWatch

Kuren mod astma og allergi kan være bakterietransplantation

Danske forskere vil transplantere bakterier ind i lungerne som en mulig kur mod små børns astma. De probiotiske bakterier skal erstatte medicin.

Colourbox | Foto: Colourbox

Hvilke bakterier har vi i lungerne, og kan tilførsel af andre bakterier - en slags bakterietransplantation - være med til at forhindre astma og allergi?

Det er de spørgsmål, som en række danske forskere fra bl.a. Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø jagter svarene på med hjælp fra mus.

De giver en gruppe af musene nogle skud antibiotika. Det destruerer deres 'normale' bakterieflora i lungerne. Derefter giver forskerne dyrene en eksperimentel allergisk astma, så de kan se, hvilke bakterier der ved deres tilstedeværelse eller fravær gør astmasymptomerne meget værre.

Lungeskylninger

"Bagefter bliver de f.eks. behandlet med lungeskylninger fra normale mus, så vi så at sige 'transplanterer' en sund, upåvirket bakterieflora ind i deres lunger. Senere i projektet skal vi gerne nå til at kunne tilføre musene nogle udvalgte probiotiske bakterier i håb om, at de hurtigt kan hjælpe lungerne til selv at gendanne deres sunde bakterieflora. Det skulle gerne forhindre udviklingen af astma og allergi, eller i hvert fald stoppe en forværring," forklarer erhvervspostdoc Kenneth Klingenberg Barfod til Videnskab.dk.

Forskerne håber på efter det treårige projekt at være klar til at få godkendt forsøg til mennesker - først små børn i højrisiko for at få astma.

Håbet er således både at få sat navn på, hvilke typer af bakterier det er vigtigt at blive påvirket af som barn, og finde nye typer af kosttilskud og bakteriekulturer, der kan bruges i stedet for medicin med bivirkninger - til at bremse astma og allergi.

 Iværksættere på bakterie-jagt

 Farlig bakterie kan producere billigere medicin

 Novo og Sunstone til kamp mod multiresistente bakterier

 Indsprøjtning i kampen mod antibiotika-resistens 

Mere fra MedWatch

Sanofi vil kun købe Horizon kontant

Både Amgen, Johnson & Johnson og Sanofi bejler til et opkøb af amerikanske Horizon Therapeutics, der markedsfører øjenmidlet Tepezza, som er udviklet af Genmab.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier