Medicin hjælper kroppens forsvarssystem med at bekæmpe kræft

Er det muligt at deaktivere det tumor-skjold, som afviser angreb fra immunsystemet? Studie fra Bristol-Myers Squibb vækker håb.
Foto: bristol meyer squibb/ PR
Foto: bristol meyer squibb/ PR
oversat af Martin Petersen

En af de største frustrationer for forskere i kampen mod kræft er, at kroppens eget forsvarssystem ikke er særlig godt til at bekæmpe sygdommen. Det viser sig, at tumorer har et molekylært skjold som effektivt afviser angreb fra immunsystemet.

Nu viser et nyt studie imidlertid, at et eksperimentelt lægemiddel måske har potentiale til at deaktivere dette skjold og dermed frigøre immunsystemet, hvilket kan føre til at nogle typer lunge, hud og nyrekræft, som har vist sig umulige at behandle med eksisterende medicin, svinder ind.

”Vi har set en klar virkning for patienter, der har været igennem mange forskellige behandlinger – tre forskellige typer kræft, et lægemiddel,” siger Dr. Suzanne L. Topalian, som er melanomspecialist ved Johns Hopkins University og står bag studiet, i et interview. ”Det her er en gruppe af patienter, hvis forventede levetid blev målt i få måneder.”

Resultaterne er fra et tidligt klinisk studie, og det står ikke klart om medicinen, som er udviklet af den amerikanske medicinalvirksomhed Bristol-Myers Squibb, rent faktisk kan forlænge patienternes liv. Men Dr. Topolian er optimistisk fordi, når tumorerne mindskedes, voksede de i de fleste tilfælde ikke tilbage i over et år.

Studiet blev fremlagt i fredags på en nyhedskonference ved det årlige møde for The American Society of Clinical Oncology i Chicago og bliver publiceret online af New England Journal of Medicine.

Læs hele artiklen fra New York Times her.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også