Giganter i intens kamp om diabetesmarkedet

Nyhederne er sprøjtet ud fra diabetes-kongressen i USA - her er de vigtigste nyheder ifølge Sydbanks specialist på området.
Foto: Sydbank/PR
Foto: Sydbank/PR

Det trækker op til en intens kamp om markedsandele på markedet for diabetesbehandling.

Sådan lyder konklusionen fra Søren Løntoft Hansen, aktieanalytiker i Sydbank, som MedWatch har bedt om at fremhæve de vigtigste resultater fra den videnskabelige årskongres i den amerikanske diabetesforening, ADA. En konference, der har affødt et hav af meddelelser om fremskridt på forskningsfronten – store som små.

”Diabeteslæger, analytikere og presse har de seneste fire dage kunnet få et indblik i fremtidens diabetesbehandling - herunder medicinalselskabernes nyeste forskningsresultater for nye midler til behandling af diabetes samt generelle undersøgelser vedrørende behandlingsmetoder/terapier,” siger Søren Løntoft Hansen og tilføjer:

”Generelt virker det som om, at banen er kridtet skarpt op til en intens kamp de kommende år om markedsandele på markedet for diabetesbehandling.”

Blandt de vigtigste resultater fremhæver han:

Novo Nordisk (Tresiba):

*Nye data fra fase III-studier med Novo Nordisks nye generation af insulin Tresiba (Degludec). Data bekræfter tidligere offentliggjorte resultater fra studier med Tresiba, som viser færre tilfælde af de af diabetikeren meget frygtede episoder med for lavt blodsukker (kaldet hypoglukæmi) i forhold til Lantus (fra Sanofi).

Hertil kommer, at Tresiba har en mere fleksibel administration i forhold til Lantus. Tresiba skal i modsætning til Lantus ikke nødvendigvis tages på samme tidspunkt af døgnet, hvilket betyder, at diabetikeren den ene dag kan injicere Tresiba om morgenen og den næste dag om aftenen, uden at det går over blodsukkerkontrollen. De to karakteristika gør Tresiba til et særdeles interessant alternativ til verdens mest solgte insulin Lantus, som sælger for over 30 mia. kr. om året.

Eli Lilly (Ly2605542)

*Også Eli Lilly forsøger med selskabets nye insulinpræparat med det mundrette navn LY2605541at tage kampen op med Sanofis Lantus. Eli Lilly præsenterede særdeles interessante data fra fase II-studier med midlet. Samtidig med en god blodsukkerkontrol sammenlignet med Lantus, viste studierne, at LY2605541 var forbundet med vægttab, hvilket står i kontrast til en lille vægtforøgelse med Lantus.

Netop vægtforøgelse er én af de barrierer, som gør, at diabetikeren ikke starter med insulinbehandling. Derudover viste studierne signifikant færre tilfælde af for lavt blodsukker (hypoglukæmi) om natten, dvs. et af de samme karakteristika som Novo Nordisks Tresiba. Det bliver spændende at følge Lillys fase III-studier med dette insulinpræparat.

Zealand Pharma/Sanofi (Lyxumia)

Også danske Zealand Pharma har via samarbejdet med Sanofi været i vælten med deres GLP-1 diabetesmiddel Lyxumia (lixisenatide) Sanofi præsenterede data fra fase III-studier, som viser at Lyxumia tilføjet til Lantus var i stand til at reducere langtidsblodsukkeret yderligere. Lyxumias relativt korte, men kraftige profil, gør efter min vurdering Lyxumia ideel til regulering af blodsukkeret i forbindelse med måltider.

Derfor er en kombination af Lyxumia og basalinsulinet Lantus - hvor man kan udnytte Lyxumias egenskaber i forbindelse med måltider og undgå tilfælde af for lavt blodsukker (hypoglykæmi) samtidig med, at man udnytter Lantus' effekt på det fastende blodsukker -  særdeles interessant.

Behandlingen med GLP-1 midler er en relativ ny behandlingsform, som er vokset kraftigt de senere år og som ser ud til at vokse lige så hurtigt de kommende. Det betyder, at der også er plads til Lyxumia som et selvstændigt GLP-1 middel, om end Victoza fra Novo Nordisk efter min vurdering fortsat vil spille den mest fremtrædende rolle i segmentet.

Eli Lilly (Dulagutide)

Eli Lilly forsøger også at få deres eget GLP-1 middel på markedet, Dulaglutide. Det er især vigtigt for Lilly efter bruddet med selskabet og den tidligere partner Amylin, som gør at Lilly har mistet eller står til at miste rettighederne til Byetta og Bydureon (GLP-1 midlerne; Byetta 2/daglig, Bydureon: 1/uge.)

Dulagutide er interessant, fordi midlet ligesom Bydureon skal administreres én gang om ugen mod Vicotzas én gang daglig. Det er der efter vores vurdering diabetikere, som finder attraktiv. Data fra studier med midlet viser en god reduktion af langtidsblodsukkeret. Derudover er Dulaglutide ligesom Victoza forbundet med vægttab. Det bliver spændende at følge fase III-studier med Dulaglutide fremadrettet - især "head-to-head"-studie med Victoza (liraglutide).

Sanofi (Lantus)

Sanofis Lantus har i flere omgange været forbundet med kræftrisiko. Nye data fra et kæmpe studie med Lantus, som indbefatter over en halv million patienter, som har benyttet Lantus, viser, at  brugen af Lantus ikke øgede risikoen for kræft. Godt nyt for Lantus og også i et vist omfang Novo Nordisks tilsvarende insulinanalog Levemir.

Nye diabetes-piller nærmer sig markedet

Victoza-konkurrent viser god effekt i langtidsstudie

Novos Victoza slår konkurrenterne af pinden

Novo drilles af amerikanske rivaler 

Prøv MedWatch gratis og uforpligtende i 40 dage, og modtag samtidig vores gratis nyhedsbrev to gange dagligt. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også