MedWatch

Nye diabetes-piller nærmer sig markedet

Canagliflozin, Dapagliflozin og Empagliflozin. Det er navnene på tre diabetespiller, som de store medicinalselskaber håber at kunne sende på markedet inden for de kommende år. Novo Nordisk afviser pillerne som en trussel.

Foto: Colourbox

Nye diabetespiller er godt i gang med at møve sig frem mod milliardmarkedet. Pillerne tilhører en ny lægemiddelklasse og har fået god plads på den videnskabelige årskongres i den amerikanske diabetesforening, ADA.

Janssen og partneren Johnson & Johnson har offentliggjort fase 3-resultater med deres håb, Canagliflozin. Astrazeneca og partneren Bristol-Myers Squibb har leveret fase 3-data for deres pille Dapagliflozin, og endelig har Eli Lilly og tyske Boehringer Ingelheim holdt seancer for Empagliflozin.

"Det er rigtigt, at det bliver et tæt marked, men vi mener, at vi har en god, ren produktprofil," siger vice president i Eli Lilly David Moller i et interview med Ritzau Finans.

Han vurderer, at den nye klasse af diabetespiller, de såkaldte SGLT-2-hæmmere, har potentiale til at blive brugt som tillægsbehandling til nogle af de eksisterende pillebehandlinger, eksempelvis DPP-4-hæmmere. Derfor arbejder Eli Lilly også på, at skabe en kombination af deres DPP-4-hæmmer Trajenta og Empagliflozin.

Endnu har myndighederne dog vist sig tilbageholdende med at godkende pillerne. Den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, afviste i januar Astrazeneca og Bristol-Myers Squibbs registreringsansøgning for Dapagliflozin og bad om yderligere kliniske data, der evaluerer bivirkningerne.

Pillerne virker ved at hæmme SGLT-2 transportproteinets optagelse af glukose i nyrerne, hvorefter sukkeret udskilles via urinen. Pillerne bidrager til vægttab, men har også bivirkninger. Da behandlingen virker ved at øge udskillelsen af glukose, fører den til forhøjede sukkerniveauer i urinen, og det har givet anledning til bekymring over, hvorvidt behandlingen kan øge risikoen for infektioner, såsom blærebetændelse eller svamp i underlivet.

Hos Novo anser forsknings- og udviklingsdirektør Mads Krogsgaard Thomsen ikke pillerne som en konkurrent til Victoza.

"Evnen til at sænke blodsukkeret er ikke prangende. De kan matche en DPP-4, men de kan ikke matche Victoza. Målt på vægt ligger de og svinger mellem et halvt og to et halvt kilo reduktion. Så sammenlignet med DPP-4 hæmmere kan de noget nyt målt på vægten, men i forhold til Victoza vil de være underlegne både i forhold til blodsukkerregulering og vægt, vurderer Mads Krogsgaard.

Mere fra MedWatch

Her er de vigtigste nyheder fra MedWatch i uge 47

I denne uge kom der en endelig afklaring angående Kåre Schultz’ fremtid i det israelske medicinalselskab Teva, og så annoncerede Novo Nordisk også en udvidelse af faciliteterne i Bagsværd for 5,4 mia. kr. Gik du glip af noget?

Læs også

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier