MedWatch

Gigtmiddel fra Gilead og Galapagos viser nye gode data - tvekamp mod Abbvie lurer

En lægemiddelkandidat fra Gilead Sciences og det belgiske biotekselskab Galapagos har ramt alle effektmål i et fase 3-studie inden for leddegigt mindre end en uge efter, at kandidaten leverede varen mod en anden gigtsygdom. Selskaberne gearer nu op til tvekamp mod Galapagos' tidligere partner Abbvie.

Foto: /ritzau/AP/Eric Risberg

Den amerikanske biotekkæmpe Gilead Sciences og dens belgiske partner Galapagos har tirsdag fremlagt lovende fase 3-data for en lægemiddelkandidat, de to selskaber udvikler til behandling af gigt. Det skriver Gilead i en pressemeddelelse.

Kandidaten filgotinib har således ramt det primære effektmål i og alle sekundære "nøgle"-effektmål i studiet, hvor den blev undersøgt til behandling af patienter med moderat-til-svær aktiv leddegigt, som ikke har oplevet tilstrækkelig respons på andre biologiske lægemidler, skriver parterne.

Det primære effektmål var, hvor mange patienter der opnåede såkaldt ACR20, som indikerer en reduktion på 20 pct. i antallet af ømme og hævede led.

Det skete efter 12 uger for 57,5 pct. af patienterne, som blev behandlet med 100 mg filgotinib dagligt, mens det for patienter på en dosis på 200 mg blev hævet til 66 pct. Kun 31,1 pct. af patienterne på placebo opnåede ACR20.

Efter 24 uger steg andelen til henholdsvis 54,9 og 69,4 pct. for filgotinib-grupperne, mens den i placebogruppen steg til 34,5 pct., og det eksperimentelle middel klarede sig også markant bedre en placebo på sekundære effektmål som ACR50 og ACR70.

Fase 3-resultater er landet mindre end en uge efter, at Gilead og Galapagos fremlagde gode data fra et fase 2-studie med kandidaten af en kronisk inflammatorisk gigtlidelse kaldet ankyloserende spondylitis eller Becterews sygdom.

Rival til tidligere partner

Ifølge branchemediet Endpoints News er de nye fase 3-data i leddegigt for filgotinib tæt på, men ikke helt på niveau med, hvad rivalen Abbvie har vist i studier med en lignende lægemiddelkandidat.

Filgotinib er en selektiv hæmmer af proteinet janus kinase 1 - eller JAK1 - og Abbvie er ved at udvikle sin egen JAK1-hæmmer, upadacitinib. Den har ifølge mediet leveret ACR20 på 71 pct. i et fase 3-studie.

Faktisk samarbejdede Galapagos oprindeligt med Abbvie om udviklingen af sin kandidat, men i 2015 droppede Abbvie samarbejdsaftalen med en potentiel værdi på 1,4 mia. dollars og takkede nej til at købe rettigheder til filgotinib for i stedet at satse på sin egen JAK1-hæmmer.

I slutningen af 2015 indgik det belgiske biotekselskab i stedet en aftale med Gilead om sin kandidat. Her betalte Gilead samlet 725 mio. dollars i en licensbetaling og aktieinvestering i partneren.

Gilead indgår milliardstor partneraftale med belgisk selskab 

Abbvie scorer positive fase 3-resultater på arvtager til multiblockbuster 

Dødsfald hæmmer AbbVies positive gigtresultater 

Gilead får J&J til at sløjfe 14 års samarbejde 

Gilead er forhindret i at købe biotekfirma 

Mere fra MedWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier