Ny kræftmedicin næsten dobbelt så dyr som Sovaldi

Bristol-Myers Squibbs PD-1-hæmmer Opdivo koster mere end 800.000 kr. per patient i Japan, hvor den netop er blevet lanceret – og prislejet vil være det samme i Europa og USA, hvor midlet forventes at blive rullet ud i løbet af i år.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Den økonomiske krise, som har holdt verden i et jerngreb de seneste år, er muligvis på retur, men verdens sundhedsmyndigheder har fortsat et stort fokus på at holde sundhedsomkostninger nede. Derfor er prissætningen af nye lægemidler også noget, der imødeses med stor spænding.

Gilead Sciences’ revolutionerende og allerede storsælgende hepatitismedicin, Sovaldi, sælges til en pris på omkring 475.000 kroner for et tolv ugers behandlingsforløb – en pris, som er blevet kraftigt kritiseret mange steder fra.

Men den pris er dog ingenting imod, hvad den nyeste klasse af kræftlægemidler – de såkaldte PD-1-hæmmere – kan komme til at gå for - i hvert fald hvis prissætningen af Bristol-Myers Squibbs’ Opdivo skal ses som en indikator på det generelle prisniveau for lægemiddeltypen.

Dobbelt så dyr

PD-1-hæmmeren, som er udviklet i samarbejde med Ono Pharmaceuticals og har det generiske navn nivolumab, er netop blevet lanceret i Japan efter det blev godkendt af landets sundhedsmyndigheder i juli.

Det skriver Wall Street Journal, som har regnet sig frem til, at den årlige pris per patient for kræftmedicinen lyder på ca. 143.000 dollar, hvilket svarer til ca. 810.000 kroner – altså næsten dobbelt så meget som et behandlingsforløb med Sovaldi.

Det er også værd at bemærke, at hvor Sovaldi er en kur mod hepatitis, som potentielt kan gøre patienten sygdomsfri, så er kræftmidlerne i bund og grund ’blot’ livsforlængende. Der er ikke blevet fastslået nogen tidslinje for behandling med PD-1-midler, men det er muligt, at de kan gives til patienter i mange år, så længe de virker og forlænger patientens liv, skriver avisen.

Det samme i EU og USA

Og den heftige pris på Opdivo i Japan kan meget vel også blive overført til andre velstående lande, såsom markederne i EU og USA.

Bristol-Myers Squibbs har ikke selv meldt ud, hvor meget man vil kræve for medicinen i USA, hvor den kan opnå godkendelse senere på året, hvis alt går vel. Men priserne på patenterede, unikke lægemidler ligger typisk 18 pct. lavere i Japan end i USA, skriver Wall Street Journal med henvisning til tal fra U.S. Department of Commerce.

Og BMS’s eget, ældre kræftlægemiddel Yervoy, der ligesom Opdivo er til behandling af hudkræft, er siden 2011 blevet solgt for 120.000 dollar for et komplet behandlingsforløb i USA.

Kan konkurrence presse prisen?

Det er altså ikke utænkeligt, at selskabets PD-1-hæmmer kan sælges for en pris, der nærmer sig 1 mio. danske kroner, når det på et tidspunkt rammer markederne i USA og Europa.

BMS er dog ikke den eneste aktør, der satser på de nye PD-1-midler. En lang række selskaber er på vej med lægemidler indenfor denne nye klasse mod en lang række kræftsygdomme, og spørgsmålet er om en øget konkurrence kan være med til at skubbe prisen på midlerne nedad.

Pfizer og Merck vil kombinere kræftmidler 

Medie: Merck er på vej til at vinde PD-1-kapløb 

BMS vil parre kræfthåb med kemo fra Celgene 

Merck indsender ansøgning for kræfthåb 

Merck samarbejder med rivalerne

Læs artiklen fra Wall Street Journal her.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også