GSK er forsøgskanin i kinesisk loveksperiment

En igangværende kinesisk sag, hvori GlaxoSmithKline er beskyldt for bestikkelse, kan danne præcedens på området, da det er den første store sag om bestikkelse i landet, siden nye regler er blevet vedtaget på området i de senere år.

Den seneste tids beskyldninger om bestikkelse mod medicinalkoncernen GlaxoSmithKline kan ende med at have store konsekvenser for andre end virksomheden selv.

Det er således den første store sag om bestikkelse, siden man vedtog ny lovgivning på området i henholdsvis 2011 og 2013, og sagen kan derfor danne præcedens for, hvordan loven bliver anvendt i praksis. Det skriver Financial Times.

GSK er beskyldt for at bruge rejseselskaber til at bestikke både embedsmænd, læger, hospitaler og industriforeninger i Kina. Men sagen afslører også, at grænsen mellem incitamenter, som forventes i landet, og egentlig bestikkelse er hårfin – for ikke at sige direkte usynlig.

”Betalinger til læger er standardpraksis i Kina for medicinalselskaber,” forklarer Shaun Reid, som står i spidsen for konsulentfirmaet China Market Research, til Financial Times.

Han tilføjer, at de fleste kinesiske læger kun tjener, hvad der svarer til få tusind kroner om måneden, men at de herudover kan tjene mange hundredetusinde kroner via betalinger fra selskaberne.

Øget fokus

I de senere år er de kinesiske myndigheder for alvor begyndt at slå ned på problemerne med ulovlige betalinger i landet, og flere globale koncerner er kommet i myndighedernes søgelys. Men efterforskeren på sagen mod GSK, Gao Feng, afviser, at selskabet er blevet genstand for opmærksomhed, blot fordi det er udenlandsk.

”Bestikkelse er en alvorlig forbrydelse, som ikke tolereres internationalt. Den kinesiske regering inviterer alle lovlydige selskaber til at investere i Kina, og vi beskytter også deres rettigheder i henhold til kinesisk lovgivning. Men vi vil absolut ikke tolerere, at de overtræder kinesiske love,” siger han ifølge Financial Times.

Blakket ry

Analytiker Mark Clark fra Deutsche Bank siger til avisen, at GSK kan se frem til yderligere bøder fra myndighederne i USA og Storbritannien, hvis selskabet kendes skyldigt i Kina. Men de økonomiske aspekter af sagen er ikke det største problem for koncernen, tilføjer han.

Det er derimod de konsekvenser sagen vil have for GSKs i forvejen blakkede ry i kølvandet på en række uheldige sager. F.eks. betalte man i 2011 hele 3 mia. dollar til den amerikanske regering for at indgå forlig i en sag om ulovlig markedsføring af lægemidler i landet.

Link til artiklen fra Financial Times kan findes her. (log-in påkrævet)

 GSK dybt bekymret over kinesiske anklager

 GSK beskyldes for milliardbestikkelse

 30 GSK-medarbejdere i husarrest i Kina

 Kina: GSK indrømmer bestikkelse og skattefusk 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også