MedWatch

GSK beskyldes for milliardbestikkelse

Et et af verdens mest kendte og største medicinalfirmaer, det britiske Glaxosmithkline (GSK), beskyldes for at have brugt næsten 3 mia. kr. på at bestikke læger til at udskrive recepter på firmaets produkter og presse priserne i vejret.

Foto: Colourbox

En kæmpe korruptionsskandale er under opsejling i Kina. Lægerne har fået kontanter, rejser og andre goder som betaling. Seksuelle ydelser i form af prostituerede er også blevet brugt til at overtale lægerne til at udskrive recepter og sætte prisen på lægemidlerne op.

Torsdag skrev Wall Street Journal, at GSK undersøger anonyme tip om, at selskabets salgspersonale mellem 2004 og 2010 var involveret i bestikkelse i Kina. Mandag oplyser de kinesiske myndigheder, at firmaet brugte rejsebureauer og andre mellemled til at bestikke embedsfolk, læger og organisationer.

Myndighederne har dokumentation for, at GSK siden 2007 har brugt så meget som 3 mia. yuan eller i nærheden af 2,8 milliarder kroner til bestikkelse. Blandt andet er der overført penge til over 700 rejsebureauer. Det siger Gao Feng, leder af korruptionsundersøgelsen, på et pressemøde mandag. Fire af firmaets kinesiske topledere er anholdt.

Politiet har ikke tilbageholdt nogen britiske statsborgere i sagen og har ikke modtaget nogen forklaringer eller oplysninger fra GSK's hovedsæde i England. GSK siger, at det ikke har fundet beviser på bestikkelse eller korruption i Kina. Selskabet tilføjer, at det vil samarbejde med myndighederne.

Torsdag sagde de kinesiske myndigheder, at GSK-direktører i Kina havde indrømmet bestikkelse og korruption i forbindelse med en stor granskning af udenlandske firmaer i Kina.

Personer i regeringen, lægelige organisationer og hospitaler er også blevet tilbudt penge under bordet, siger myndighederne.
  30 GSK-medarbejdere i husarrest i Kina

  Kina: GSK indrømmer bestikkelse og skattefusk 

Mere fra MedWatch

KU søger chef til nyt life science-program

Københavns Universitet har indledt jagten på den programdirektør, der skal stå i spidsen for innovationsprogrammet Spark Denmark, som Novo Nordisk Fonden forleden kastede 44 mio. kr. efter for at bringe flere akademiske projekter indenfor farma, medico, sundhedsteknologi og industriel biotek til markedet.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier