Fyret Demantdirektør fik gyldent håndtryk på 17,5 mio kr

Demants fyrede direktør Arne Boye Nielsen har både fået mundkurv på i sagen om utrygt arbejdsmiljø og et fast gyldent håndtryk.
Tidligere koncerndirektør i Demant Arne Boye Nielsen blev i en intern advokatundersøgelse fundet ansvarlig for at skabe et "usikkert psykisk arbejdsmiljø" og fik i den forbindelse 17,5 mio. kr. med ud ad døren. | Foto: Demant / Pr
Tidligere koncerndirektør i Demant Arne Boye Nielsen blev i en intern advokatundersøgelse fundet ansvarlig for at skabe et "usikkert psykisk arbejdsmiljø" og fik i den forbindelse 17,5 mio. kr. med ud ad døren. | Foto: Demant / Pr

Da koncerndirektør Arne Boye Nielsen blev opsagt i april sidste år, efter en advokatundersøgelse fandt ham ansvarlig for et ”usikkert psykisk arbejdsmiljø”, kostede det hørekoncernen en udbetaling på 17,5 mio. kr. til den fratrådte direktør.

Det fremgår af Demants vederlagsrapport for 2023.

Det gyldne håndtryk var dog ikke noget, som Demant kunne komme uden om fastslår selskabet.

”Han havde ret til fortsat vederlag i hele opsigelsesperioden, men ikke ret til fratrædelsesgodtgørelse i overensstemmelse med aflønningspolitikken,” forklarer Demant i et skriftligt svar.

MedWatch har i de seneste måneder beskrevet, hvordan et utrygt arbejdsmiljø prægede hverdagen i Demant Diagnostics og særligt datterselskabet Interacoustics.

Fik mundkurv på

Selskabet har ikke ønsket at give interview eller svare på skriftlige spørgsmål om fratrædelsesordningen, og Demant har heller ikke ønsket at fortælle, om Arne Boye Nielsen blev bortvist, fritstillet eller skulle arbejde i sin opsigelsesperiode.

”Det er korrekt forstået, at Arne Boye Nielsens løn i opsigelsesperioden udgør 17,5 mio. – det er ikke en fratrædelsesaftale, men løn i opsigelsesperioden. Og det er korrekt, at hans konkurrenceklausul udløber i 2025. Begge dele noget, han var berettiget til i henhold til sin kontrakt,” skriver Demant i sin overordnede udtalelse om sagen.

Konkurrenceklausulen drejer sig ifølge Jesper Lau Hansen, der er professor ved Center for Erhvervsret på Københavns Universitet, på normal vis om, at den opsagte direktør ikke må kontakte Demants kunder eller tage andre lignende jobs i branchen i den aftalte periode.

Konkurrenceklausulen er altså ifølge professoren nok ikke i sig selv et udtryk for den fortrolighedsaftale, som Demant har indgået med Arne Boye Nielsen om ikke at omtale sagen offentligt, som den opsagte koncerndirektør tidligere har henholdt sig til, når han afviste at kommentere sagen.

Den slags aftaler kaldes ifølge professoren typisk for NDA-aftaler, der står for en Non Disclosure Agreement.

”Sådan en aftale kan skyldes, at der har været noget intern ballade, som man ikke ønsker, at offentligheden får indsigt i, og så lover man hinanden, at man ikke siger noget om det, og så får direktøren de penge, han skal have, og så dækker man det til med sådan en aftale,” forklarer Jesper Lau Hansen. 

Mens konkurrenceklausulen lovmæssigt skal have en udløbsdato, så behøver der ikke at være en egentlig ende på aftalen om at holde sagen hemmelig.

”Men selvom der ikke formelt set er en udløbsdato på fortrolighedsaftalen, så vil man nok ikke nødvendigvis komme farende med aftalen i hånden og slå ham i hovedet med den, hvis han vælger at omtale sagen i en erindringsbog som 80-årig,” fortæller professoren.

Vil sådan en aftale afholde Demant fra i sin helhed at omtale sagen eller gælder fortroligheden kun de personlige detaljer omkring de fyrede direktører?

”Det afhænger helt af, hvordan Demant har valgt at sammensætte aftalen, så den er mest hensigtsmæssig for virksomheden. Der er ikke nogen standard for NDA-aftaler, så det er helt op til selskabet,” siger Jesper Lau Hansen.

Har ingen kommentarer

Arne Boye Nielsen har tidligere forklaret, at han på grund af en aftale med Demant ikke må udtale sig om sagen, og den opsagte koncerndirektør oplyser, at han heller ikke har nogen kommentarer til selve aftalen med Demant og hans vederlag i forbindelse med fyringen.

Det er dog ikke bare den tidligere koncerndirektør, som afviser at stille op til interview om sagen.

Både Demants bestyrelsesformand Niels B. Christiansen, hovedaktionærens direktør og tidligere mangeårig topchef Niels Jacobsen samt selskabets direktion bestående af adm. direktør Søren Nielsen og finansdirektør René Schneider har konsekvent afvist at stille op til interview om sagen. Det gælder også præcise spørgsmål om Arne Boye Nielsens fyring.

”Aftalen med Arne Boye er fortrolig, så af den grund kan vi ikke udtale os om den,” skriver presseafdelingen.

Ud over Arne Boye Nielsen blev også adm. direktør Carsten Kind i datterselskabet Interacoustics opsagt sammen med produktionsdirektør Claus Fromm. Da de to direktører ikke var en del direktionen, som Arne Boye Nielsen var, fremgår deres afløning i forbindelse med fyringerne ikke af selskabets årsregnskab - og Demant ønsker heller ikke at oplyse noget om gyldne håndtryk i forbindelse med fyringerne i datterselskabet. 

”Vi har ikke yderligere at tilføje omkring de tre direktørers løn i opsigelsesperioden,” skriver kommunikationsafdelingen.

Villads Thomsen har fra februar i år overtaget ansvaret som adm. direktør i Interacoustics efter Carsten Kind, og Demant oplyser, at der nu også er fundet en afløser for Claus Fromm.

Her over et år efter, at en whistleblower startede sagen internt i Demant, og snart et år efter fyringerne, leder Demant stadig efter en ny koncerndirektør med ansvar for Diagnostik og Kommunikation efter Arne Boye Nielsen. Høreselskabet ønsker ikke at udtale sig om, hvornår direktionsstillingen forventes genbesat. 

”Vi har ikke yderligere kommentarer,” skriver kommunikationsafdelingen.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også