MedWatch

Nobelpris for opdagelse af celletransportsystem

Nobelprisen for fysiologi eller medicin går i år til tre forskere, som har kastet lys over, hvordan et transportsystem for kroppens celler fungerer. Opdagelsen kan føre til væsentlige fremskridt inden for medicin mod en lang række neurologiske og immunologiske sygdomme, samt diabetes.

Foto: Colourbox

Nobelprisen for fysiologi eller medicin går i 2013 til de tre forskere James E. Rothman, Randy W. Schekman og Thomas C. Südhof. Det oplyser Nobelprisorganisationen i en pressemeddelelse. Prisen uddeles til de tre for deres opdagelse af, hvordan kroppens celler organiserer et slags transportsystem.

Hver celle er en fabrik, som producerer og eksporterer molekyler, skriver organisationen. For eksempel bliver insulin produceret og sluppet løs i blodstrømmen, og kemiske signaler kaldet neurotransmittere sendes fra én hjernecelle til en anden. Disse molekyler bliver transporteret rundt i cellen i små pakker eller beholdere kaldet vesikler.

Læs hele artiklen

Få 14 dages fri adgang.

Det kræver intet kreditkort, og du vil ikke overgå til et betalt abonnement efterfølgende.

  • Adgang til alle låste artikler
  • Modtag vores daglige nyhedsbreve
  • Fuld adgang til vores app
Der skete en fejl. Prøv venligst igen senere

Få fuld adgang til dig og dine kollegaer.

Start et gratis virksomhedsprøveabonnement

Mere fra MedWatch

Prisstigninger på medicin får hver femte til ikke at købe

Én ud af fem patienter i en ny undersøgelse har det seneste år oplevet ikke at have råd til at købe deres ellers lægeordineret medicin – blandt andet på grund af de prisstigninger, der sker som følge af, at priserne bliver forhandlet hver 14. dag.

Rekordmange danske virksomheder på sundhedsmesse i Mellemøsten

Antallet af danske life science-virksomheder, der i år deltager på messen Arab Health i Dubai, slår rekord, og det giver god mening, for messen, der skydes i gang i dag, mandag, er den vigtigste i Mellemøsten, der er blevet et yderst attraktivt eksportmarked for leverandører af blandt andet medicoteknisk udstyr.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Ledige job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier