MedWatch

Nobelpris for opdagelse af celletransportsystem

Nobelprisen for fysiologi eller medicin går i år til tre forskere, som har kastet lys over, hvordan et transportsystem for kroppens celler fungerer. Opdagelsen kan føre til væsentlige fremskridt inden for medicin mod en lang række neurologiske og immunologiske sygdomme, samt diabetes.

Foto: Colourbox

Nobelprisen for fysiologi eller medicin går i 2013 til de tre forskere James E. Rothman, Randy W. Schekman og Thomas C. Südhof. Det oplyser Nobelprisorganisationen i en pressemeddelelse. Prisen uddeles til de tre for deres opdagelse af, hvordan kroppens celler organiserer et slags transportsystem.

Hver celle er en fabrik, som producerer og eksporterer molekyler, skriver organisationen. For eksempel bliver insulin produceret og sluppet løs i blodstrømmen, og kemiske signaler kaldet neurotransmittere sendes fra én hjernecelle til en anden. Disse molekyler bliver transporteret rundt i cellen i små pakker eller beholdere kaldet vesikler.

Allerede abonnent? Log ind.

Læs hele artiklen

Få adgang i 14 dage for 0 kr.
Det kræver intet kreditkort, og du vil ikke overgå til et betalt abonnement efterfølgende.

  • Adgang til alle låste artikler
  • Modtag vores daglige nyhedsbreve
  • Fuld adgang til vores app
Der skete en fejl. Prøv venligst igen senere

Få fuld adgang til dig og dine kollegaer.

Start et gratis virksomhedsprøveabonnement

Mere fra MedWatch

Direktør forlader svenske Lif

Anders Blanck, der siden 2011 har været adm. direktør i svenske Lif, har oplyst til bestyrelsen, at han ønsker at forlade posten.

Boston Scientific opkøber privatejet selskab

Amerikanske Boston Scientific har set sig lun på virksomheden Obsidio, der har udviklet en særlig teknologi til at lukke for blodtilførslen, og overtager ejerskabet i en handel uden oplyst pris.

Konservative tavse om modstand mod statsstøtte til Bavarian Nordic

Det Konservative Folkeparti stemte som eneste parti i Folketinget imod statsstøtten på op mod 800 mio. kr. til Bavarian Nordics udvikling af en covid-19-vaccine, men partiet ønsker ikke at kommentere, hvorfor de tog afstand fra det statslige samarbejde med virksomheden.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier