MedWatch

Celleforskere modtager Nobelpris i kemi

To amerikanske professorer modtager årets Nobelpris i kemi for forskning, der har betydning for, hvordan forskellige typer af medicin der udvikles, og hvordan den virker på patienter.

Det må være et af højdepunkterne på karrierestigen, når en Nobelpris kan krydses af listen. Det kan de to amerikanske professorer Robert J. Lefkowitz og Brian K. Kobilka nu gøre. 

I dag, onsdag, modtog de nemlig Nobelprisen i kemi for deres celleforskning, skriver dr.dk. Professorerne har undersøgt vigtigheden af cellers modtager, også kaldet receptorer, og deres betydning for, hvordan en celle kan tilpasse sig sine omgivelser. Det handler om de såkaldte G-proteinkoblede receptorer, som er lange proteiner, der løber igennem en cellemembran syv gange.

Da omkring halvdelen af alle lægemidler i dag virker gennem disse receptorer, så har forskningen stor betydning for, hvordan forskellige typer af medicin udvikles, og ikke mindst hvordan den virker på patienter.

Via radioaktivitet har Lefkowitz påvist flere af disse modtagere i celler, hvor de normalvis ikke er synlige, samt påvist hvordan de fungerer.

Robert Lefkowitz er født i New York i 1943 og professor ved Duke Universitet i Durham. Brian K. Kobilka er født i 1955 i Little Falls i staten Minnesota. Han er professor ved Stanford University School of Medicine i Californien.

 Nobelpris-valg begejstrer danske stamcelleforskere  

 Stamcelle-forskere får Nobelpris i medicin 

Mere fra MedWatch

Sanofi vil kun købe Horizon kontant

Både Amgen, Johnson & Johnson og Sanofi bejler til et opkøb af amerikanske Horizon Therapeutics, der markedsfører øjenmidlet Tepezza, som er udviklet af Genmab.

MT Højgaard skal bygge for Novo Nordisk i Bagsværd

Byggekoncernen MT Højgaard får del i en milliardaftale med Novo Nordisk, der har planer om at udvide produktionsfaciliteterne i Bagsværd for milliarder. Højgaards del af byggesummen løber op i ca. 600 mio. kr.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MedWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Latest news

Seneste nyt fra Watch Medier